Жителите на Горни Дъбник отново на протест срещу закриването на жп гарата

Хората се притесняват, че постройката ще остане безстопанствена и ще бъде разрушена

Жителите на Горни Дъбник са категорично против закриването на жп гарата в селото. Хората започват поредни протести от утре, заяви кметът Николина Горанова на пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен. Решението за преструктуриране на гарата в спирка, е нещо, с което населението няма как да се съгласи, защото не разчитат на алтернативен транспорт.

"Ако бъде закрита гарата, 80-годишната постройка ще остане безстопанствена и ще бъде разграбена от набези на крадците, жп съоръженията също ще бъдат разрушени и съсипани... Влаковете са най-сигурният и най-икономичен транспорт, необходими са на нашето село", заяви кметицата.

Стана ясно също така, че е основан инициативен комитет от жители на селото и съседни селища с председател Петко Горанов, който се е заел със събиране на подписи за запазване на гарата.На протеста се очаква и хора от съседните села да се включаъ в подкрепа.

Горанов смята, че двете големи зърнообази край жп гарата трябва да се върнат към обслужване от БДЖ - "Товарни превози", вместо да използват както в момента тежкотоварни автомобили. ТИР-овете, които преминават през селището, са разбили няколко селски улици, а над 100 къщи са с напукани тавани и стени, причинени от трусовете на тежките коли.