Плевен сред най-обещаващите инвестиционни дестинации в Европа

Класацията е направена от гледна точка ефективност на разходите

Плевен попадна в класация на списание fDi Magazine на най-обещаващите дестинации за инвестиции в Европа за 2016/2017 г. от гледна точка ефективност на разходите, съобщи "Инвестор". В класацията са поставени още София, както и областните центрове Бургас, Пловдив, Русе и Варна.

Градовете са класирани в пет групи – водещи мегаполиси с население от над 750 хил. души и повече от 2 млн. души в по-широките зони около тях, големи градове с население над 500 хил. души и повече от 1 млн. в по-широката зона около тях, средни градове с над 200 хил. души население и над 750 хил. души в по-широката зона около тях, малки градове с население между 100 хил. и 350 хил. души и микро градове население под 100 хил. души.

Столицата е на четвърто място сред големите европейски градове в групата на най-добрите дестинации за инвестиции от гледна точка ефективност на разходите. Изпреварват я Харков, Днипропетровск и Одеса, а след нас са Самара, Тбилиси, Рига, Белград, Нижни Новгород и Казан.

Плевен, Бургас, Пловдив, Русе и Варна се класират на съответно 5-то, 7-мо, 8-мо, 9-то и 10-то място в класацията на водещите малки градове за инвестиции в Европа също по показателя ефективност на разходите. Първото място е за Скопие, следван от украинските Тернопол, Кременчук и Мелитопол, а между Плевен и Бургас е украинският Бердянск. В същата класация за микро градовете води Щип в Македония, като там попадат и сръбските Враня и Зайчар.