Цецка Цачева откри изложбата "Безсмъртието на българския дух" по повод 143 години от обесването на Левски

Косите, камата и писма на Апостола са събрани в експозиция в сградата на парламента

Косите, орарът, камата и писма на Васил Левски, часовникът, оригинални фотографии и прощалното писмо на Христо Ботев до семейството му, печати и устав на БРЦК, знамето на Хвърковатата чета, са част от експозицията „Безсмъртието на българския дух”, представена в Народното събрание. Изложбата е по повод 143 години от обесването на Васил Левски и отбелязването през тази година на 140 години от Априлското въстание и от гибелта на Христо Ботев, информираха от пресцентъра на НС.

Председателят на парламента Цецка Цачева, която е патрон на честванията, посочи при откриването, че експозицията представя ценни за българския народ реликви. Тя благодари за съдействието на Общобългарския комитет „Васил Левски”, Общонародната фондация „Христо Ботьов”, Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ и на музеите, предоставили експонатите. Цецка Цачева съобщи, че гражданите могат да разгледат изложбата в събота, 20 февруари, в Деня на отворени врати.

Председателят на Народното събрание подчерта, че Априлското въстание е нашата национална революция, а Васил Левски е нейният идеолог, теоритик и стратег. Той подготвя българския народ за нея, защото смята, че тя трябва да е дело на целия народ. След гибелта на Левски делото му става постоянен рефрен в творчеството на Ботев. Цецка Цачева припомни, че през 1876 г., когато България е пред прага на априлските събития, Ботев създава „Стенни календар за 1876 г. с портрета на Дякона Василия Левски”, където помества в окончателната си редакция стихотворението „Обесването на Васил Левски” и така за първи път българите се докосват до поетичния образ на Левски чрез великата творба на най-гениалния български поет. Тя благодари и на Детския хор на Българското национално радио за вълнуващото и талантливо изпълнение на тази поетична творба.

Цачева отбеляза, че много от заветите на Левски са изпълнени и това още повече ни задължава да пазим нашата България, да браним демократичните ценности и всеки да се труди според силите си за благоденствието на Родината.

Председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски” Васил Василев посочи, че Васил Левски и Христо Ботев за българите са най-силната опора в общия стремеж да видим България наистина чиста и свята република. Председателят на Общонародната фондация „Христо Ботйов” Ботьо Ботев отбеляза, че двамата национални герои Христо Ботев и Васил Левски са неразривно свързани със славното Априлско въстание, като Апостола го подготвя, а воеводата повежда дружината си в неговия епилог. В днешния ден, когато се открива тази експозиция, двамата велики българи и Априлското въстание отново са обединени тук, в нашата памет, подчерта той.

Специално участие в откриването на изложбата взе Детският хор на Българското национално радио, който зарадва присъстващите с изпълнения на "Хубава си татковино", "Хубава си моя горо", "Обесването на Васил Левски" и на българския химн.