Филм за агресията и последиците от нея показаха на плевенски ученици

Плевен е 30-ят град, в който се показва "Умирай лесно" - първа част

Журналистката от БНР Емилия Антова представи днес пред възпитаници на плевенски училища филма си "Умирай лесно" - първа част, разказващ за агресията и насилието сред учениците. Прожекцията бе по инициатива на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни - Плевен. Посетиха я ученици от СОУ "Христо Смирненски”, СОУ „Анастасия Димитрова”, ПГ по ресторантьорство, търговия и обслужване и от ПГ по хранително-вкусови технологии "Луи Пастьор”. На събитието присъства и Стефан Милев - заместник-кмет "Европроекти и хуманитарни дейности” на Община Плевен, информират от пресцентъра на местната управа.

Емилия Антова е сценарист и на филма "Непростимо", посветен на насилието над деца във виртуалното пространство, а в "Умирай лесно" – втора част, акцентът е какво се случва след катастрофите и как животът на всички се променя. Журналистката обясни, че се заела с филмите след драматично интервю с майката на убито от приятеля си момиче в Монтана. „Бях потресена. Запитах се какво правим ние, журналистите, и трябва ли само да отразяваме? Мислих дълго с какво можем да помогнем на всички онези деца, чиито родители нямат достатъчно време за тях. Според мен тези деца не са научени да овладяват емоциите си, не са научени какво следва, след като извършат акта на насилие и как целият им живот може да бъде съсипан. Тогава ми хрумна да направя документална лента, да ги срещна и да снимам реални хора с техните истински трагедии. Много добре знам, че младите хора днес не се впечатляват от листовки, а трябва да ги хванеш за сърцето и да ги разтърсиш. Затова филмът е много драматичен, тежък и въздействащ - за да може да излизат със стегнати гърла от прожекцията”, разказа още Антова.

Плевен е 30-ят град, в който се показва „Умирай лесно” - първа част. По време на дискусиите след това децата споделят свои проблеми, преживявания, задават въпроси. След като вижда ефекта от първия филм, журналистката решава да направи втората част - последиците за семействата на жертвите и за причинителите на катастрофи, предизвикани от млади хора, а конкретните случаи са от цялата страна. След това Община Варна й поръчва филм за употребата на цигари и наркотици – проблем, който е особено остър по това време в региона. За сценария на четвъртия филм "Непростимо” – за интернет престъпленията и педофилията в мрежата, Емилия Антова е допусната до архива на ГДБОП. „Това е последният ми документален филм, защото реших, че едва ли ще имам сили за още. Всяка една трагедия, особено когато снимаш и близките на пострадалите, няма как да не те съсипва психически, чувствам се ужасно уморена. Да не говорим, че с един филм обикалям поне 20 града. Надявам се ръководството на Община Плевен да разпространи филма във всички училища и дано достигне до повече деца, да се правят вътрешни дискусии, а защо не да се гледа и с родители. Това е за мен реалната превенция”, каза още г-жа Антова.

Според нея факторите за пораждане на агресията и вината за такива прояви е обща – на родителите, училището, материалите в интернет. „Говорейки с децата, им казвам – когато правите нещо, помислете какви ще са последствията и се опитвайте да хващате емоциите си в ръце. Това може да го каже и родителят, и учителят, и ако всеки си е на мястото и си върши работата, агресията ще е по-малко”, допълни журналистката.