Цецка Цачева посрещна първите посетители в Деня на отворени врати на парламента

Гостите разглеждат изложбата "Безсмъртието на българския дух”

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева посрещна първите посетители в Деня на отворени врати на парламента. Сред тях бяха ученици от клубовете „Млад възрожденец" от София, които са специални гости на законодателната институция. Осмокласничката Илона Кидикова от Видин рецитира авторско стихотворение за Васил Левски.

Инициативата за отворените врати е по повод 143 години от обесването на Васил Левски и отбелязването през тази година на 140 години от Априлското въстание и от гибелта на Христо Ботев.

Председателят на парламента попита младежите знаят ли кои са нашите народни будители и има ли съвременни будители. Сред имената, които учениците посочиха бяха Ботев, Левски, Бенковски, Раковски, както и техните учители. Цецка Цачева отбеляза, че вече е имала възможност да се запознае с ученици от клубовете „Млад възрожденец” в Плевен и Сливен.

"Очаквам много граждани да посетят Народното събрание, видях, че още при отварянето на вратите тук имаше млади хора, ученици и деца", отбеляза председателят на парламента. Цецка Цачева благодари на председателя на Общобългарския комитет „Васил Левски” Васил Василев и на председателя на Общонародната фондация „Христо Ботьов” Ботьо Ботев за усилията, които те полагат, за да могат децата да израстват с патриотичната тема, да познават историята и да търсят будителите днес.

"Вярвам, че бъдещето на нашата държава е в ръцете на децата, те трябва много да се готвят, да четат, да знаят и много истински да обичат Родината си, посочи председателят на Народното събрание. Това, което се стремим да правим тук, е да работим за всички граждани на България, за да има тя авторитет, за да бъдем горди със своето Отечество", добави Цецка Цачева.

В Деня на отворени врати гостите на парламента разглеждат изложбата „Безсмъртието на българския дух”, посветена на годишнината от Априлското въстание и смъртта на Христо Ботев, както и на живота и делото на Васил Левски. Сред експонатите са косите, орарът, камата и писма на Васил Левски, часовникът, оригинални фотографии и прощалното писмо на Христо Ботев до семейството му, печати и устав на БРЦК, знамето на Хвърковатата чета.

В пленарната зала на Народното събрание се излъчва документалният филм „Щрихи от първия български парламент”.