Община Плевен ще отбележи 3-ти март с изложби, концерт и тържествен ритуал

В програмата е включена и Лекоатлетическа щафета "Обиколка на Военноисторическите музеи“ – Плевен

С поредица от прояви тази година Община Плевен ще отбележи Националния празник - 3 март. Програмата стартира на 1 март от 11 часа в Параклис-мавзолей "Свети Георги Победоносец", където ще бъде отслужена панихида по повод 135 години от гибелта на Цар Освободител Александър II. Същия ден от 15.30 ч. в къща-музей "Цар Освободител Александър II" се състои откриване на изложба по проект "Уникални реликви от българското Възраждане". В нея ще могат да се видят експонати от Исторически музей – Бяла черква, обединени в изложба под мотото "140 години Априлско въстание 1876 г.", както и оръжие на участници в четата на поп Харитон и Бачо Киро.

На 2 март в Панорамата бъде открита изложба от Националния конкурс за детска рисунка "Освобождението". По същото време там ще с епроведе и Междуучилищният литературен конкурс "Син съм на юнашко племе", който се организира съвместно с НУ "Христо Ботев“ – Плевен.

На 3 март от 8.50 ч. на площад "Възраждане" ще започне Лекоатлетическа щафета "Обиколка на Военноисторическите музеи" – Плевен. В 11 часа ще се проведе и тържественият ритуал по повод 138-годишнината от Освобождението на България. В 12 часа плевенчани ще могат да се насладят на празничен коцнерт в ДКТ "Иван Радоев". На сцената ще се изявят Северняшки ансамбъл "Иван Вълев", Фолклорен ансамбъл "Мизия" с ръководител Михаил Денев при НЧ "Съгласие", ДЮФА "Нашенчета“ с ръководител Огнян Летов при Центъра за работа с деца.

Да покажем, че Плевен помни! Вземете знамената и децата и елате пред Панорамата на 3 март!