Заловеният в кв. "Дружба" ало измамник остава в ареста за 72 часа

27-годишният мъж от Шумен вече е осъждан за измама

На 23 февруари 2016 г. Любен М. на 27 години от гр. Шумен звъннал по телефона в дома на пострадалия Л.Я. на 66 години и му се представил за негов близък, който има нужда от пари за закупуване на радиатори. Въведен в заблуждение, че действително разговаря със свой близък, пострадалият се съгласява да му предостави в заем сумата от 3 000 лева. При предаването на парите, обаче съсед на пострадалия вижда случващото се и се усъмнява, че може би се касае за измама и се намесва. Извършителят избягва от местопроизшествието и по-късно е установен и задържан.

За инцидента са уведомени органите на 01 РУП – гр. Плевен, които са започнали бързо производство за престъпление по чл. 209, ал.1 от НК. Незабавно е уведомен дежурен прокурор от Районна прокуратура – гр. Плевен.

Извършителят Любен М. е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 210, ал.1, т.4, вр. чл. 209, ал.1 от НК т.к. е установено, че е осъждан вече за измама. С постановление на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура – гр. Плевен обвиняемият е задържан за срок до 72 часа. Предстои да бъде внесено искане до Районен съд – гр. Плевен за налагане на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Обвиняемият е осъждан за измама. След постигнато споразумение, одобрено от Районен съд – гр. Шумен, на Любен М. е наложено наказание 1 /една/ година „Лишаване от свобода“ с три години изпитателен срок. Споразумението е влязло в законна сила на 09.11.2015 г., като настоящото деяние е извършено в изпитателния срок на наложеното му условно наказание.