Полицейски служители от ОДМВР – Плевен се обучаваха за работа в мултиетническа среда

Участващите в проекта служители са над 160

Днес в сградата на ОДМВР - Плевен на улица "Сан Стефано" №3 се проведе обучение на полицейски служители в рамките на проект "Защита правата на човека и обучение за придобиване на необходимите знания и умения от полицейските служители, работещи в мултиетническа среда, включително сред ромската общност“.

Участващите в проекта служители от ОДМВР – Плевен са над 160. Обучението има за цел да представи информация и знания относно стандартите в областта на човешките права и прилагането им в ежедневната работа, полицаите да придобият умения да изпълняват професионалните си задължения ефективно, с пълно зачитане на човешките права, да бъдат съпричастни и да имат позитивно поведение с оглед на популяризиране и защита на човешките права. Очакванията са обучението да допринесе за усъвършенстване на знанията, уменията и нагласите, както и за по-доброто професионално поведение на полицейския състав.

Надграждащото обучение включва акцентите – обобщаващи ключови принципи за полицията отнасящи се до профилиране въз основа на расова принадлежност, неправомерни действия на расова основа, ролята на полицията в борбата в отправянето на расистки обиди, мониторинг и инциденти, свързани с расизъм, отношенията между полицията и членове на малцинствените групи. Модулите са четири - Международни ангажименти в областта на работата на полицията в мултиетнически общности, използването на сила, огнестрелни оръжия, помощни средства и правомощия; Национални стандарти, относно дейността на полицията в мултиетнически общности, както и за употребата на физическа сила, помощни средствна и оръжия; Ролята на полицията в мултиетнически общности; защита от дискриминация и значението и за полицията; Поети ангажименти по отношение на престъпленията от омраза и престъпленията на расова основа. Toва информираха от пресцентъра на МВР.