Разсрочване на дълг към ФЛАГ и преобразуване на ВИМ – Плевен гласуваха съветниците

Бяха гласувани и 9 извънредни точки, от тях 5 са предложения на кмета

По дневен ред от 45 точки заседаваха днес общинските съветници. От предварително представените беше оттеглена внесената от кмета Георг Спартански относно избор на нов управител на общинската фирма „Инжстрой” ЕООД. Спартански обясни, че в предварителните разговори не се е стигнало до конкретна кандидатура, затова договорът на сегашния управител се удължава с още месец. В това време ще се търси подходящ кандидат. Бяха гласувани и 9 извънредни точки, от тях 5 са предложения на кмета, информират от пресцентъра на местната управа.

Една от новите точки касаеше удължаване с 6 месеца на срока за връщане на заем към фонд ФЛАГ в размер на около 2 млн. 140 хил. лв., изтеглени от Община Плевен за съфинансиране на строежа за новото депо за твърди битови отпадъци. „Проверката на депото след приключване на строителството беше направена от комисия в периода 25-29 януари, очакваме произнасяне на съответните органи, свързано с верифициране на разходи и възстановяване на суми, които са вложени в изграждане на депото. Това няма как да стане до 25 март, когато трябва да погасим кредита. Нямаме финансова възможност да внесем парите накуп, затова предложих да отложим погасяването на кредита с 6 месеца, да подпишем споразумение за удължаване срока на внасяне на сумата и той да се промени на 25 септември 2016 г.” , обясни г-н Спартански. След гласуване предложението бе прието.

С мнозинство беше подкрепено и извънредното предложение за промяна на статута на дирекция „Военноисторически музеи” - Плевен, от общинска в регионална структура с държавно финансиране. Има положителни сигнали от Министерството на културата, че промяната ще се осъществи след многократните предложения от страна на Община Плевен, датиращи от 2005 год., коментира кметът Георг Спартански. По този начин ще се освободи един финансов ресурс в размер на над половин милион лева, който местната администрация ще вложи в други важни направления, допълни той.

Дирекция „Военноисторически музеи”, респективно Община Плевен, поддържат Панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, десет музея и още 166 паметника на бойната слава, посветени на събитията от Руско-турската освободителна война, някои от които на територията на други общини като Долни Дъбник и Пордим. Всички те отдавна са придобили национално значение, поради което преобразуването в регионална структура е резонно, беше мотивът, около който се обединиха съветниците.