Разпределиха парите за спорт в Община Плевен

Гласуваха финансирането за Спортния календар и спортните клубове

ОбС - Плевен гласува разпределение на средствата за спорт в Община Плевен, приети с решение на сесията през януари в група "Физическа култура и спорт“ за 2016 г.

С решение през януари ОбС - Плевен прие Бюджет 2016 на Община Плевен, съгласно който средствата в група "Физическа култура и спорт“ са в размер на 400 000 лв., в това число за Общински футболен клуб "Спартак Плевен“ 80 000 лв. и 40 000 лв. за развитие на детско-юношеската школа в гр. Славяново. Остатъкът от средствата в тази група е в размер на 280 000 лв., информират от пресцентъра на ОбС-Плевен.

В Общината са постъпили предложения за организирането на съвместни спортни прояви през годината от различни спортни клубове. За целта е нужно да бъде утвърден Спортен календар, за който съветниците гласуваха финансиране в размер на общо 32 000 лв. Сред спортните прояви, включени в годишния Спортен календар, са лекоатлетическа щафета и крос "Обиколка на военно-исторически музеи" на 3 март, предвиденото финансиране за проявата е в размер на 1000 лв. За Открит турнир и Купа "България" по спортни танци в края на април са предвидени 3000 лв., за плевенския Маратон на приятелството през май – 5 000 лв., за Турнир по художествена гимнастика "Купа Плевен" - 2 000 лв., за автомобилизъм на писта - 2000 лв., за Международния турнир по карате "Купа Плевен" - 2000 лв. и т.н.

Със същото решение са гласувани и 30 000 лв. за организиране и провеждане на традиционните ученически игри. Дебатите по тази точка бяха най-вече при гласуването на средствата за подпомагане на спортните клубове в общината през настоящата година. Решено бе сумата за тази цел да бъде общо 195 000 лв., като в срок до 18 март Общинската администрация трябва да внесе в ОбС - Плевен предложение за разпределение на тези средства. Определен бе и резерв в размер на 23 000 лв. Предложението бе прието с 34 гласа „за“, „против“ и „въздържали се“ – няма.

На това заседание ОбС - Плевен определи и представители на Община Плевен в Сдружението с нестопанска цел в обществена полза „Общински футболен клуб Спартак Плевен“. Това са зам.-кметът по младежки дейности, спорт и туризъм Иван Кюлджийски, който ще бъде и председател на Управителния съвет на Сдружението, Евгени Генов – директор на дирекция "Финансово-счетоводни дейности и управление на собствеността“ при Община Плевен и Тони Вашков – гл.специалист в отдел "Младежки дейности, спорт и туризъм" при Община Плевен.