Производители на ток от малки централи за възобновяеми източници се обърнаха за помощ към Владислав Николов

Бяха поставени и въпроси свързани с неудобствата при придвижването заради затворените улици и чистотата в града

Малките фотоволтаични централи са на ръба на оцеляването заради намалените изкупни цени на произвежданата чрез тях електроенергия. С този проблем за помощ се обърнаха производители на електрическа енергия от възобновяеми източници на територията на Плевенска област към народния представител от ГЕРБ Владислав Николов в приемния му ден днес.

За изграждането на тези централи са използвали средства от европейска схема за финансиране. Ангажиментът им срещу това е 5 години устойчивост и 10 години икономическа рентабилност на обекта. По думите на производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници обаче, намаляването на цените е довело до намаляване на приходите им от близо 80 на сто, което е наложило съкращаване на откритите работни места. Като несправедливо те определиха и фиксирането на максимално допустимото количество енергия, произвеждано от възобновяеми източници.

Хората казаха, че са поставили проблема и пред омбудсмана по време на приемния ден на госпожа Манолова в Плевен през февруари, но до момента без никакъв резултат. За проблема са писали жалба до КЕВР, от където още чакат отговор. Сигнализирали са и европейски институции. Народният представител от ГЕРБ Владислав Николов се ангажира да провери какво е движението по жалбата и да насочи вниманието на комисията към този проблем.

В рамките на съвместния приемен ден, на който присъстваха и общинските съветници Христослав Михайлов и Диана Данова, бяха поставени и въпроси свързани с неудобствата при придвижването, заради затворените улици и чистотата в града. Това информираха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.