Плевен продължава да е в топ 7 на големите градове у нас

Бургас удари Варна по площ и е на второ място, причината - бързото разрастване на ж.к. "Меден рудник"

Плевен продължава да е в топ 7 по площ на големите градове у нас, става ясно от справка на сайта periscop.bg. София е върху 492 кв.км и е убедителен лидер в класацията. Бургас е на второ място по площ в цялата страна. Градът е разположен върху терен от 254 квадратни километра. На трета позиция пък е Варна със 154 кв.км, а на четвърто, изненадващо, се нарежда Русе със 127 кв.км. Пловдив, който по жители е на второ място, по площ е пети със 102 кв.км. Следват Стара Загора и Плевен съответно с 86 и 85 кв.км.

Основната причина Бургас да излезе на второ място е комплекс "Меден рудник". Той се намира на 10 километра от центъра на града и заема сериозно пространство. По този начин градът значително увеличава площта си. Отделно, в последната година към Бургас като квартали се присъединиха и селата Рудник и Черно море, което още повече вдига показателя. Така градът се разраства върху още по-голяма голяма площ и изпреварва далеч пряката конкуренция.

Plevenutre.bg припомня, че отдавна съществува идея за присъединяване на близките села към Плевен. Става дума за Буковлък, Брестовец, Ясен, Опанец... Причината е, че има опасност населението на града в близките години официално да падне под 100 хиляди човека, което няма да го нарежда сред големите областни центрове.

Ето и класацията по площ на големите градове в страната:

1. София (492 кв. км)
2. Бургас (254 кв. км)
3. Варна (154 кв. км)
4. Русе (127 кв. км)
5. Пловдив (102 кв. км)
6. Стара Загора (86 кв. км)
7. Плевен (85 кв. км)