Цачева се срещна с председателя на Групата за приятелство с България в Кнесета

Обсъдиха парламентарния диалог и задълбочаването на двустранното сътрудничество в различни области

Развитието на парламентарния диалог и задълбочаването на двустранното сътрудничество между България и Израел в различни области от взаимен интерес бяха основни теми на срещата на председателя на Народното събрание Цецка Цачева с делегация на Кнесета на Израел, водена от председателя на Групата за приятелство Израел-България Ейтан Броши. В разговора участва и председателят на Групата за приятелство България – Израел на Народното събрание Янко Янков.

Председателят на българския парламент изрази задоволство от динамиката в развитието на двустранните отношения през последните години и подчерта, че визитата на изрелските парламентаристи ще даде допълнителен тласък за задълбочаването им. Цецка Цачева отбеляза, че скоро министър-председателят на България Бойко Борисов посети Израел и посочи, че редовните контакти между правителствата на двете страни са много важни и водят до конкретни резултати в двустранните отношения. Председателят на парламента изрази надежда в края на 2016 г. в София да бъде проведено съвместно заседание на правителствата на България и Израел.

Председателят на Групата за приятелство Израел-България Ейтан Броши благодари за топлия прием в българския парламент и изрази надежда в края на визитата си в България да има конкретни резултати за развитие на сътрудничеството между двете страни в различни сфери. Сред областите от взаимен интерес той отбеляза сигурността, земеделието, здравеопазването и др. Това са сфери, в които имаме желание за взаимодействие и разширяване на двустранните контакти, добави Ейтан Броши.

Председателят на Народното събрание подчерта, че в сферата на сигурността между България и Израел има много добро сътрудничество и е важно то да продължи и занапред. Цецка Цачева посочи, че опитът на Израел в тази област би бил изключително важен и полезен за България, kоято е изправена пред голямо предизвикателство, свързано с миграционната вълна към Европа.

Цецка Цачева отправи покана председателят на Кнесета на Израел Йоел Еделщайн да посети България и изрази надежда, че тази визита ще бъде осъществена още до края на тази година.

В първия ден от визитата си израелските парламентаристи ще разговарят и с представители на израелския бизнес в България.

На 8 март 2016 г. делегацията ще се срещне с председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на ПГ на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, с председателя на Комисията по земеделие и храни Румен Христов, с председателя на Организацията на евреите в България „Шалом” Максим Бенвенисти, с председателя на Централния израелтянски духовен съвет София Коенова и ще посети Централната софийска синагога.

Срещата на израелската парламентарна делегация с народните представители от Групата за приятелство България – Израел ще бъде на 9 март 2016 г. в 9.30 часа в зала „Запад” на Народното събрание. След нея гостите ще разговарят с председателя на Комисията по здравеопазването Даниела Дариткова и с председателя на Комисията по образованието и науката Милена Дамянова. По-късно израелските парламентаристи ще се срещнат с министъра на земеделието и храните Десислава Танева.

На 10 март 2016 г. израелската парламентарна делегация ще бъде в Пловдив. Предвижда се гостите да поднесат венци и цветя пред Паметника на благодарността, да посетят Бачковския манастир и да присъстват на връчването на почетния знак на Организацията на евреите в България „Шалом” на кмета на Пловдив Иван Тотев.