Търси се най-икономичният шофьор на камион в Плевен (Видео)

Състезанието се провежда за четвърти път в България, а шампионът ще се бори за чисто ново Volvo V40 на регионалния финал в Унгария

От 10 май до 13 юни 2016 г. всички шофьори, с валидна шофьорска книжка категория C + Е, ще могат да премерят сили в четвъртото издание на състезанието по икономично шофиране на камиони у нас – Volvo Drivers Fuel Challenge.

Квалификациите стартират на 10 май в Благоевград и ще продължат в още 7 български града – София, Пловдив, Бургас, Плевен, Севлиево, Варна и Русе. Най-добре представилите се участници ще се борят за титлата Шампион по икономично шофиране на България на националния финал на 23 юни 2016 г. В Плевен квалификациите ще се проведат на 7 юни.

Победителят ще представи страната ни на регионалния шампионат, който ще се проведе на световноизвестната писта от Формула 1 – „Хунгароринг” в Унгария. Освен за титлата „Най-икономичен шофьор” за Централна и Източна Европа, ще се бори и за чисто ново Volvo V40.

Във Volvo Drivers Fuel Challenge професионалните водачи на камиони ще могат да покажат своите умения по икономично шофиране, като управляват камион Volvo FH, 500 к.с., по предварително определен маршрут, а основната им цел е да постигнат най-нисък среден разход на гориво. Влекачите са оборудвани с интелигентната автоматизирана скоростна кутия на Volvo - I-Shift Dual Clutch и системата за контрол и управление на автопарка - Dynafleet. В края на всеки състезателен ден сред участниците с най-малко изразходвано гориво, отчетено с Dynafleet, ще бъде излъчен победител за града, след директна елиминация между шофьорите.

Тази година са осигурени и допълнителни предварителни кръгове за големи транспортни компании, така че техните международни шофьори също да могат да се включат, без това да нарушава работния им график. Отчитането отново ще става на база данните от Dynafleet и ще обхваща периода март-април 2016 г.

Националният шампион по икономично шофиране на България ще бъде излъчен по време на финала на 23 юни. Той и собственикът на компанията, за която работи, ще отпътуват за Будапеща, Унгария, където на 17 и 18 август 2016 г. ще се проведе регионалният финал. Там българинът ще се изправи срещу още 9 състезатели от държавите от Централна и Източна Европа - Босна и Херцеговина, Хърватска, Чехия, Унгария, Македония, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения. Победителят ще си тръгне с Volvo V40, класиралите се на второ и трето място състезатели ще получат оригинални продукти с марката Volvo.

Световният финал на състезанието ще се състои на 8-9 септември в Гьотеборг, Швеция, съобщиха организаторите.