Онлайн тормозът бе тема на поредното "Училище за родители" в НУ "Христо Ботев"

Дискутираха въпроса за безопасността на децата в интернет

На 10 март в зала "Европа" на НУ "Христо Ботев" - гр. Плевен се проведе поредната среща на образователния форум "Училище за родители" на тема "Виртуален тормоз и неговата връзка с училище". Екипът на училището и Мариела Тодорова – инспектор детска педагогическа стая Първо РУМВР – гр. Плевен, проведоха дискусия по темата с родители на третокласници.

Според проучванията онлайн-тормозът е тясно свързан с училищния тормоз и може да се разглежда като негово продължение или понякога като форма на отмъщение за онова, което реално се случва в училище.

Темата бе провокирана от факта, че възрастовата граница на потребителите на социални мрежи намалява всяка година, което води до необходимостта учениците да имат изградена качествена представа за ползването им.

Целта на избраната тема е от една страна, да се помогне на децата в изграждането на качествени представи за социалните взаимоотношения в интернет и това да бъде превантивна мярка, а от друга да се подкрепи увереността и родителите да бъдат сравнително подготвени при евентуална необходимост при наличие на виртуален тормоз.

Мариела Тодорова разказа за най-честите детски грешки и злоупотреби при използване на съвременните технологии. Посъветва родителите при необходимост да се обръщат за помощ към органите на реда и националните сайтове за безопасен интернет.

Отношение в дискусията взе и Николай Иванов – родител на третокласник и директор на СОУ „Христо Смирненски” – гр. Плевен. Той сподели опита си в решаване на подобни казуси при по-големи ученици.

По време на срещата се обърна внимание както на въпросът за безопасността в интернет, така и на отговорното отношение спрямо други потребители, което всяко дете следва да има, ползвайки социалните мрежи.

По график в училището започва разяснителна кампания за това как да се предпазят децата от опасностите в интернет. Общуването с родителите е важен момент във възпитанието на децата и опазването на живота и здравето им.