Описани са излезлите от употреба автомобили, кметът предлага по-кратък срок за складирането им

Над 150 са излезлите от употреба коли, паркирани пред и около жилищните блокове и по улиците

Над 150 са излезлите от употреба стари автомобили на територията на Плевен, паркирани пред и около жилищните блокове и по улиците. Най- голям е техният брой в жк „Дружба” - 45, следван от централната градска част - 39, Девети квартал - 30, в района между бул. „Христо Ботев” и ул. „Ген. Атанас Стефанов” /„Хемус”/ и жк „Кайлъка” описаните стари МПС- та са 30, най-малко са в жк „Сторгозия” - 9.

Според Наредба № 2 на Общински съвет - Плевен, за опазване на околната среда в Община Плевен, Раздел четвърти - „Ред и начини за събиране и управление на излезли от употреба МПС и ППС с неугледен външен вид и технически неизправности, замърсяващи околната среда и отпадъци от тях” в чл.37. (1) е записано: „Собственикът на МПС, на което не е заверен знакът за технически преглед съгласно чл. 32д от Наредба № І-45 от 2000 г. за регистрацията и отчета на моторни превозни средства и ремаркетата, теглени от тях /ДВ, бр. 31 от 2000 г./ за повече от две години от определената му дата за следващ преглед за проверка на техническата му изправност и което не се съхранява в имоти – частна собственост, е длъжен да го предаде на площадка за временно съхраняване или в център за разкомплектоване”.

В тази връзка кметът Георг Спартански ще внесе за разглеждане на предстоящата сесия предложение за приемане на Наредба за изменение на Наредба № 2, Раздел четвърти, в който е разписана процедурата за предаване, съхранение и манипулиране с излезли от употреба моторни превозни средства /ИУМПС/. Предвидено е на територията на град Плевен да се определи площадка или център за разкомплектоване на ИУМПС. До момента не е осигурен подходящ за дейността общински терен, затова е стартирана процедура за сключването на договор с външно за общината юридическо лице, оператор на временна площадка - паркинг. В сега действащата наредба е записано, че доставеното МПС се съхранява в продължение на 60 календарни дни. Според кмета този срок е неоправдано дълъг и с оглед недопускане на прекомерно струпване на ИУМПС на площадките на операторите той предлага срокът да бъде намален на 14 календарни дни.