Над 2200 плевенчани празнуват на Тодоровден

На този ден Св. Тодор съблича своите девет кожуха, яхва бял кон и отива при Бога да измоли лято

Над 2200 са именниците в община Плевен, които ще черпят на Тодоровден. Най-много са мъжете, които носят името Тодор – 782, следвани от дамите, кръстени Теодора – 612. Теодор са 379 плевенчани, а 254 са жените с името Тодорка. Ще черпят още Тодора - 31, Дора - 135, Доротея - 31 и Дорина - 9, информираха от пресцентъра на общината.

Легендата разказва, че на този ден Св. Тодор съблича своите девет кожуха, яхва бял кон и отива при Бога да измоли лято. Когато пристигне, Св. Тодор слиза от коня и забожда маждрака си (копието си) до него. А самият светец влиза при Бога, за да го моли да прати лято на земята.

Във връзка с изградената представа за светеца на този ден стават надбягванията с коне (кушии). Затова празникът е наричан още и Конски Великден.

Тодоровден е празник и на младите невести, омъжили се през годината, и затова го наричат и “Булкина неделя”. Според традицията до Тодоровден те нямат право да месят и пекат хляб. Извършват се обреди за здраве и плодовитост на младите булки.

Преди кушията жените си мият косите с вода, в която поставят слама от яслите на конете. Водата от миенето хвърлят на улицата след конете, за да са дълги и здрави косите им като конска грива. > Поздрави приятел с SMS за именния му ден