Убиец на три деца от Гулянци: Съжалявам за стореното, но не мога да върна времето назад (Видео)

Осъдени списват "Вестник без име” в плевенския затвор

Издаването на затворнически вестник, който се казва "Вестник без име" осмисли живота в плевенския затвор за част от излежаващите присъдите си там. Това си е истинско издание, с рубрики, с интервюта и снимки. Сред пишещите има хора с доживотни присъди, както и такива, прибрани на топло за кратко, разказва репортаж на Нова телевизия. За осъдените вестникът е смисъл. Те се радват, че правят нещо значимо.

В екипа на вестника е и убиецът на три деца от Гулянци Пламен Йоргов. Той пише в рубриката "Затворнически мисли". Той е зад решетките вече 26 години и 7 месеца. До 1999г. чакал изпълнение на смъртно наказание, но му наложили доживотна присъда без замяна.

"Смъртната присъда е по-хуманна, защото половината ми живот мина в затвора. 26 години не съм работил нищи - лежиш, седиш, хранят те и нищо не правиш. Загуба. И за теб, и за държавата", разказа 59-годишният убиец, допълвайки, че запълва времето си с рисуване, изработване на къщички от клонки, прави и пана.

Йоргов съжалява за деянието си, но не говори за мотивите си. "Търпя си наказанието, годините ти отиват, грешката е осъзната, но не може да се върне нищо назад", сподели Пламен Йоргов. По думите му хората се променят в затвора. И най-вече мисленето им.

Историята

През лятото на 1989 г. Пламен Йоргов уби хладнокръвно 3 деца от Гулянци. В ранния следобед на 17 юли 33-годишният шофьор спрял камиона си до канала в покрайнините на градчето. Видял 3 деца да си играят и им предложил да ги закара до язовира да ловят гъски. Братовчедите Диана, на 12 г., Елена, на 10 г., и Ангел, на 8 г., се качили в кабината. В акациевата гора Йоргов затегнал сезала около краката на по-малкото момиче и момчето и ги завързал едно за друго, припомня "24 часа".

След това съборил Диана на земята и я изнасилил. Когато заплакала, впил пръсти в шията й. После удушил Елена и Ангел. Понечил да тръгне, но му се сторило, че отдолу нещо помръдва. За по-сигурно прерязал с нож гърлата на братовчедите - там, където пулсира сънната артерия, пробол ги и в гърдите.