Седем работни дни до крайния срок за деклариране на корпоративния данък

До 21 март в офиса на НАП Плевен 5303 фирми са подали декларации

Седем работни дни остават до крайния срок за подаване на годишните декларации за облагане с корпоративни данъци, който е 31 март. Това е и срокът, в който трябва да се плати дължимият корпоративен данък, след приспадането на направените авансови вноски. Плащането на задължението към хазната може да стане във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Други вариант за плащане са с пощенски запис или чрез интернет. Фирмите, които подадат декларациите си по електронен път ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен до крайния срок за подаване на декларацията - 31 март 2016 г.

До 21 март 2016 год. в офиса на НАП Плевен 5 303 фирми са подали декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане, което е със 7 процента повече в сравнение със същия период на предходната година. Показателен факт е и нарастването на броят на изпратените по електронен път декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане 3 725 броя до момента и надвишава 70 процента.

От офис на НАП Плевен напомняне на нашите клиенти, че фирмите, които не са осъществявали дейност през 2015 година също са задължени да подадат декларация по чл.92 от ЗКПО. Те попълват отделен формуляр - образец 1010а. В него фирмите декларират, че за предишната година не са имали дейност и не са отчели приходи или разходи съгласно счетоводното законодателство. Към тази декларация не се прилага годишен отчет за дейността. Годишните данъчни декларации на юридическите лица се подават по електронен път, на гише или чрез пощенски оператор.

Неподаването на декларациите се санкционира, като минималната глоба е 500 лева за юридическото лице и 200 лева за управителя на фирмата.

Повече информация за попълването и подаване на декларацията за облагане с корпоративни данъци може да се получи на телефона за информация на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор.