Прокуратурата предаде на съд рецидивист, пребил с лопата свой познат в Плевен

Взел от джоба на пострадалия мобилния телефон и портфейла му, в който имало 25 лева

Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу 28-годишен рецидивист, извършил грабеж на свой познат – престъпление по чл.199 ал.1 т.4, вр.с чл.198 ал.1, вр. с чл.29 ал.1 от НК.

Обвинението срещу Емил А. е за това, че на 20 февруари 2016 г. в гр.Плевен, при условията на опасен рецидив, отнел чужди движими вещи – парична сума в размер на 25 лева и мобилен телефон марка LG на стойност 50 лева, всички вещи на обща стойност 75 лева от владението на Ведат М., без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила.

Емил А. е осъждан за престъпления от общ характер. Пострадалият изтърпявал наказание лишаване от свобода, като за времето от 19 до 20.02.2016 г. бил пуснат в домашен отпуск от Затвора-Ловеч.

На 19 февруари в следобедните часове, Ведат дошъл в Плевен, за да посети свой приятел. Срещнали се в изоставената сграда. Вечерта решили да се почерпят, като закупили вино и се събрали няколко човека, между които бил и обвиняемия. По време на вечерята Ведат и Емил се скарали, тъй като пострадалият отказвал да даде личния си мобилен телефон на обвиняемия, за да слуша музика. След намесата на другите присъстващи, конфликта бил прекратен. Когато приключили вечерята, обвиняемият си тръгнал, а другите останали да преспят там. На следващата сутрин обвиняемият се върнал и влязъл в изоставената сграда. Отишъл в помещението, в което спял пострадалият, като носел със себе си лопата. Още докато спи, обвиняемият започнал да му нанася удари с лопатата по цялото тяло. Ведат изпаднал в безсъзнание, а Емил взел от джоба му мобилния телефон и портфейла му, в който имало 25 лева. След това изоставил пострадалият и напуснал сградата.

Емил е с мярка за неотклонение задържане под стража. Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд Плевен.