Над 55 кг тютюн иззеха плевенски полицаи при акции през последните дни

Образувани са досъдебни производства по два случая

Повече от 55 кг тютюн иззеха плевенски полицаи при акции през последните дни, информират от МВР.

На 26 март, в Долни Дъбник служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Плевен и колегите им от РУ - Долни Дъбник спрели лек автомобил „Опел Вектра“, управляван от 25-годишен мъж. При проверката, в багажното отделение полицаите открили три чувала и чанта, в които били разпределени общо около 40,5 килограма насипен тютюн. С протокол за доброволно предаване листната маса е иззета от 28-годишна жителка на с.Буковлък, пътувала в автомобила. Образувано е досъдебно производство по чл. 234 от НК за нанесена щета на държавния бюджет от невнесен акциз в размер на около 6100 лева. Работата на разследващите по случая продължава.

Други 9 кг насипен тютюн, разпределени в 98 плика, били открити при проверка на „Опел Астра“. Автомобилът, управляван от 25-годишен мъж от село Буковлък, е спрян рано сутринта на 25 март на път край Плевен. Около час по-късно, на същия пътен участък служители на реда спрели товарен автомобил „Форд транзит“, шофиран от 36-годишен жител на село Буковлък. В превозното средство са открити и иззети 90 плика с около 7 кг насипен тютюн.

Досъдебните производства, образувани по двата случая, са за престъпление по чл. 234, ал. 1 от НК. Уведомена е прокуратурата.