С усилията на баронеса Денислава Ангелова НЗОК осигурява безплатни инсулинови помпи на диабетиците

Това е пилотен проект за България и ни изравнява с другите европейски страни

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще поеме 259 лева от стойността на консумативите на инсулиновите помпи, а самите устройства, изпълняващи ролята на изкуствен панкреас, ще бъдат предоставени безплатно на страдащите от диабет. Това съобщи за bulgariautre.bg Денислава Ангелова - баронеса Плевенска, която през 2014 г. основа Асоциация „Докосни дъгата” в помощ на децата, страдащи от диабет.

Благодарение на усилията на лекари и родители още през ноември 2015-а Надзорният съвет на НЗОК взе решение от 1 април Касата да заплаща консумативите за инсулиновите помпи. Едва сега обаче стана ясно, че точната сума ще бъде 259 лева от нужните около 500 лева на месец за всеки болен с помпа. Новината е и в постигнатото споразумение с двете фирми, които ще доставят консумативите, да предоставят и безплатни помпи за болните от диабет. Около 5000 лева е стойността на една помпа и досега този разход беше за сметка на близките на хората с диабет тип 1. Над 1800 деца в България страдат от заболяването и амбициозната задача на Асоциация "Докосни дъгата" е да осигури инсулинови помпи за всяко едно от тях, за да се върнат те към нормален живот - без многократно инжектиране на инсулин през деня, без непрекъснато измерване на кръвната захар и без строга диета.

"Според нашите изчисления през 2016-а година ще могат да се поставят между 100 и 150 инсулинови помпи на диабетици. Те няма да бъдат само за деца, а за болни от всички възрасти", обясни баронеса Денислава Ангелова.

Около 400 са пациентите в България, които ще се възползват от изплащането на консумативите за инсулиновите помпи от страна на Здравната каса. От тях 150 са деца, 150 са хора над 18 години и около 100 са бременни жени. Предвидени са и 200 потенциални пациенти, които евентуално ще се сдобият с помпи в рамките на 2016 г.

Това е пилотен проект за България и ни изравнява с другите европейски страни, в които инсулино-помпената терапия бива заплащана от държавата. Кампанията за набиране на средства за осигуряване на инсулинови помпи, сензори и консумативи за тях на Асоциация „Докосни дъгата” продължава. Ще бъдат закупувани сензорни устройства за измерване на кръвната захар и доплащане на новия модел инсулинова помпа, предназначена и за деца до 30 кг.

Междувременно Община Шумен, Община Варна и Асоциация „Докосни дъгата” получиха Плакет–признателност от Детската диабетна общност в България. Наградата е за приноса в кампанията за реимбурсиране на инсулиновите помпи и консумативите за тях за болните от диабет.

Именно във Варна заработи първият в страната Център за иновативни терапии и авангардни технологии при диабет (ЦИТАТ-Д). Той е разположен в МБАЛ "Св. Марина" и чрез него се управлява лечението на пациентите с диабет на възраст от 0 до 18 години от цяла Източна България и се увеличават непрекъснато. Благодарение на Центъра те могат да бъдат наблюдавани от разстояние, което ще намали и престоя им в болницата. Ръководител на центъра е проф. д-р Виолета Йотова - ръководител и на първа детска клиника в болницата.