Плевен се включва в инициативата "Великден за всеки" - "Дари празник на баба и дядо"

Идеята на кампанията възникна след като плевенчанка писа до омбудсмана във Фейсбук

Националната кампания "Великден за всеки“ - "Дари празник на баба и дядо“ се провежда под патронажа на омбудсмана на Република България Мая Манолова. Инициативата е насочена към традиционно най-бедните членове на обществото ни – поколението на нашите родители, българските пенсионери.

Идеята на кампанията възникна след като г-жа Снежи Кежева от Плевен писа до омбудсмана във Фейсбук. В писмото си жената се оплака, че няма да получи 40-те лева великденска надбавка, тъй като пенсията й надхвърля с 1.00 лев минимума от 300 лева – необходимо условие, срещу което правителството отпуска помощта, припомнят от пресцентъра на омбудсмана.

Целта на инициативата е да бъдат подпомогнати с ваучери за 20 лева най-нуждаещите се пенсионери. Техните притежатели ще могат да пазаруват в 5000 магазина в цялата страна, сред които и такива в Плевен. /Кои са те виж ТУК./ Разпределението на боновете ще става по предварително раздадени списъци от пенсионерските клубове по места и със съдействието на местната власт.

Средствата се набират по банкова сметка в СИБАНК, разкрита конкретно и единствено за целите на кампанията, като титуляр е - Български червен кръст (БЧК)

IBAN: BG03BUIB98885029906100

Банков код: BUIBBGSF

Или със SMS 1255 - на стойност 1 лев, освободен от ДДС

Изрично условие на кампанията "Великден за всеки“ е при попълване на платежното нареждане да се посочва общината, за която се прави паричното дарение. Целта е децентрализация на набраните средства, така че да е ясно с какъв паричен фонд разполага всяко от населените места и със съответната набрана сума да се купят ваучерите за храна.