Депутатът Владислав Николов се срещна с читалищни деятели от Плевенска област

Поводът - тази година се навършват 160 години от създаването на първите български читалища в България

По инициатива на народния представител Владислав Николов и с активното съдействие на Диана Данова, председател на постоянната комисия по образователна политика и читалищна дейност към Общински съвет – Плевен днес се проведе среща с представите на читалищата в областта.

"За първи път от 30 години насам има инициатива от страна на народен представител за среща с представители на читалищата в областта, за което поздравявам Николов.”, заяви при откриване на срещата Чавдар Луканов, председател на областния съвет на Съюза на народните читалище в Плевен.

"Поводът за тази среща е, че тази година се навършват 160 години от създаването на първите български читалища в България. Идеята ми е на едно място и заедно да обсъдим работата ви в областта, да поставите проблемите си и заедно да съумеем да ги решим. Като народен представител се ангажирам те да бъдат обсъдени с експерти от Комисията по култура и Финансовата комисия в Народното събрание, от Министерство на културата, с администрацията на Община Плевен. Само заедно можем да стигнем до решенията.”, каза пред събралите се Владислав Николов.

"С читалищата в Община Плевен работим и ще продължим да работим съвместно в комисията по образователна политика и читалищна дейност към Общински съвет – Плевен. В бюджета за тази са предвидени допълнителни средства за читалищна дейност, благодарение на активната работа на комисията. Голяма част от читалищата получиха като дарение компютърни конфигурации, за подпомагане на дейността им.”, заяви на срещата Диана Данова.

Недостатъчна е държавната субсидия за читалищата, която дори не стига за покриване на заплати и осигуровки, категорични бяха присъстващите читалищни дейци. Идеята е читалищата с дейността си привличат младите хора, но поради липса на средства, повечето са се превърнати във втори пенсионерски клубове. Административно е неуредено и пенсионирането на работещите в читалищата, липсва регламент, по който това да бъде направено. Те настояха пред народния представител основните им две искания да бъдат поставени пред Народното събрание и Министерство на културата и Министерство на финансите за разрешаване.