Плевен приема елита в СуперМото и най-бързите пистови мотори този уикенд

Предстоят стартовете за Гран При България в памет на Димитър Калчев

С настъпването на пролетта идва времето и на асфалтовите състезатели от дисциплините писта и СуперМото да дадат начало на своя сезон, който през 2016 започва в ранния април и ще завърши в края на октомври. По традиция, с този уикенд, мотоциклетното общество ще почете за осми път паметта и делото на големия приятел на мотоциклетния спорт – Димитър Калчев. Благодарение на неговата любов и отдаденост, България продължава да бъде световен лидер в мотоциклетния спорт и мотопистите в Долна Митрополия и в Севлиево вече девет години нямат достоен конкурент на световната СуперМото и мотокрос карта.

СуперМото

Сезонът в дисциплината СуперМото тази година започва необичайно рано, и както обикновено включва състезания в България и Румъния, като за първи път в маршрута на състезателите е включена и Литва през септември. За разлика от миналата година, в евро групата на класовете SM Juniuor и S3 е включена и групата на мотоциклетите с кубатура от 450сс до 650сс. През изминалите сезони в класа на най-малките българските пилоти видяха сериозна конкуренция в лицето на пилотите от Турция, двата братя Ончу, но тази година нови сили ще подкрепят трибагреника ни, като вече натрупалите опит Кристиян Иванов и Димитър Петров ще бъдат „подсилени“ от Николай Малинов, Радостин Михайлов и Виктор Нейчев. В клас S3, Хакан Халми ще излезе на сцената в защита на шампионската си титла от 2015, като и в неговия клас конкуренцията няма да бъде никак лека. Александър Георгиев и Янко Ташев пък ще бъдат нашите остриета в клас ОПЕН, където и двата нееднократно са доказвали своите отлични състезателни качества.

Писта

Малко по-рано от очакваното зимният сън на пистовите машини бе прекъснат тази година, като преди състезанието на Серес, балканските пилоти ще имат възможност да премерят сили както обикновено на българска територия в Долна Митрополия. Клас SP125, след отпадането на възрастовото ограничение през 2015, се очертава интересен и оспорван клас където на равно с мъжете и две момичета ще премерят сили в търсене на победата. При вече сериозните кубатури, клас SuperSport 600 ще даде възможност на про-пилотите ни отново да се опитат да се преборят с румънеца Йонел Паскота, като интересен факт е, че от 5 години, български състезател не е ставал републикански или балкански шампион. Този сезон Бойко Божинов, Александър Георгиев, Пламен Петров и други, отново ще имат възможността да опитат детронацията на румънеца, но само времето ще покаже дали това ще се случи. В семи-про класа Формула 600, борбата ще бъде сериозна и многолюдна. Към момента това се очертава най-многобройния клас в шампионата, като особено интересно ще бъде завръщането в тази кубатура на Красимир Михайлов. При големите от топ класа Superbike, станаха някой размествания през зимата, като прекратяването на състезателната кариера на миналогодишния шампион Ангел Караньотов и подписването на договор на Мартин Чой с чешки отбор и участията му във всички кръгове на Световния ендуранс шампионат, първото от които е тази седмица с експлозивното 24 часа на Льо Ман, Франция. Като основна доминанта за тази седмица в Плевен се очертава Красен Кънчев, който обаче е някъде по средата на зимните си тестове с нов мотоциклет. Красимир Попов от друга страна е новото попълнение в редиците на SuperBike, където го очакват Владислав Димитров, Пламен Бонев и други. Формула 1000 този път е оглавявана от шампиона за 2015 – Михаил Атанасов, който както обикновено е силно мотивиран за дублиране на постижението си от миналия сезон.

През 2016 година, българска федерация по мотоциклетизъм стартира и нова кампания „Аз подкрепям мотоциклетния спорт в България“. Идеята на кампанията е състезанията от Европейския шампионат СуперМото и Балканския шампионат писта да нямат такса вход, а публиката и всички останали ще имат възможност да направят официално дарение в подкрепа на спорта Инициативата се осъществява от Българска Федерация по Мотоциклетизъм, координирана от Екатерина Стратиева, автомобилен състезател, двукратен европейски шампион по автомобилизъм 2014/2015 в категория „Жени“.

С дъжд или без дъжд, на трaсето в Долна Митрополия край Плевен, тренировките започват в събота от 10:00 часа, а в същия час в неделя започват и официалните стартове за Гран При България в памет на Димитър Калчев, информираха от БФМ.