Затворник от Белене иска възобновяване на делото срещу него, издирват двамата му съучастници

Изтърпява присъда от 10 години и три месеца при първоначално строг режим

Изтърпяващият присъда от 10 години и три месеца при първоначално строг режим в затвора Белене Димитър Колев и издирваните за изпълнение на влезли в сила ефективни присъди негови съучастници – Тодор Григоров и Радослав Раденков, поискаха от Апелативния съд във Варна наказателното дело, водено срещу тях за причинени пет тежки телесни повреди по хулигански подбуди, като деянието им се отличава с изключителна дързост, да бъде възобновено и върнато за ново разследване. Представителят на Апелативната прокуратура във Варна заяви в съдебната зала, че исканията  за възобновяване на делото от тримата осъдени са неоснователни. 

С решение на Русенския окръжен съд от 21 юли 2015 год. тримата са признати за виновни и осъдени. 37-годишният Колев получава присъда от 10 години и три месеца, 40-годишният Тодор Григоров – присъда от 13 години и три месеца, а 36-годишният Радослав Раденков – 14 години лишаване от свобода. Няколко дни преди да бъдат задържани с цел привеждане в изпълнение на  ефективните им присъди, тримата се укриват и са обявени за издирване. 

На 2 март тази година Колев е задържан при полицейска операция в Шумен и е приведен в затвора в Белене, където изтърпява присъдата си в момента. Двамата му съучастници продължават да се издирват, въпреки че Раденков е обвиняем като член на организираната престъпна група, формирана на върши в страната и чужбина убийства, кражби и грабежи като помагач по известното като „Килърите 2“ дело. По време на разследването срещу тях Районната прокуратура в Разград им налага процесуалната мярка „Забрана да напускат страната“. Исканията на Районната прокуратура в Разград  за вземане на постоянни мерки „Задържане под стража“  не са уважени от Окръжния съд в Разград. Мерките за неотклонение на Колев и  Раденков след предварителното задържане под стража за 48 часа са изменени в подписка и само Григоров остава в ареста за шест месеца, след което му е определена парична гаранция от 1000 лева от съда.

На 13 ноември 2010 год. около 4,30 часа сутринта тримата били повикани от свой приятел в бензиностанция „Път консулт“ близо до село Гецово, община Разград. Поводът извикването им станали нецензурни забележки, отправени към спътничката на свидетеля М. Петров от трима мъже в бензиностанцията. Петров им направил забележка, заредил колата си и се обадил на осъдения Димитър Колев, който се намирал в заведение в Разград с Раденков, Григоров и други лица. Няколко минути по-късно в бензиностанцията пристигнали тримата осъдени и няколко свидетели по делото. Раденков съборил стелаж и поискал от продавачката в бензиностанцията да му даде трите имена на мъжете, отправили обидни реплики към приятелката на М. Петров. Когато в бензиностанцията влязъл работещият там Г.Тачев, М. Петров поискал и от него имената и адресите на обидилите приятелката му мъже. Тачев назовал само малкото име на единия и обяснил, че мъжете са от село Гецово, но не знае имената им, нито адресите им.

Осъдените на различни срокове затвор нанесли няколко удара по Тачев, после Колев го извлякъл на по-широко място в бензиностанцията и продължили да му нанасят удари. Димитър Колев полял окървавеното лице на пострадалия Тачев с вода, после с друг свидетел го пренесъл до стол в бензиностанцията, след което побойниците си заминали. Около 7 часа сутринта служители в бензиностанцията видели, че Тачев е в безпомощно състояние и го отвели в дома му, след това се обадили на бърза помощ и описали състоянието му и той бил отведен в болница с диагноза инсулт.

В резултат на побоя на младия мъж са причинени множество наранявания, като пет от травмите представляват тежка телесна повреда – продължително разстройство на съзнанието, постоянна общо разстройство на здравето, опасно за живота, осакатяване на дясна ръка и десен крак и загуба на речта. Заради получените трайни травми и невъзможност да се грижи за правата и интересите си Окръжният съд в Разград назначава за негов временен попечител родната му майка.

Апелативният съд във Варна ще се произнесе в законния срок по исканията на изтърпяващия присъда Колев и на съучастниците му, които продължават да се издирват.