Министър Кунева в Плевен: Новият образователен закон не е усмирителна риза

Tя се ангажира да разгледа проекта на общината, с който Плевен кандидатства за нови училищни автобуси

Учителите се надяват, че законът за предучилищното и училищното образование наистина им дава възможност за творчество. С тези думи учители от Плевен, Ловеч и Габрово посрещнаха министъра на образованието и науката Меглена Кунева в зала „Катя Попова“ в Плевен. Тя ги увери, че Министерството на образованието и науката смята да инвестира в учителите, за да им развърже ръцете и те да могат да приложат новия закон.

Този закон не е усмирителна риза, а кутия с инструменти. Да, има много задължения, но има и възможност да избираш, посочи Кунева.

От името на Министерството тя обеща обучения и пълна подкрепа за учителите, които в днешния ден трябва да се конкурират с информацията от интернет и социалните мрежи, и подчерта, че новият закон е необходим на новото поколение.

Кунева и началниците на инспекторатите по образованието от Плевен, Ловеч и Габрово поеха ангажимент да организират обучения за учителите по новите учебни програми за първи и пети клас. Те обещаха също инспекторатите да бъдат добронамерени и толерантни към учителите, които по-свободно водят обучение по разписаните часове в учебните планове. Няма да има тормоз, увериха началниците на инспекторати.

Началните учители поставиха въпрос и за текста в закона, който не позволява децата до IV клас да повтарят класа. Министър Кунева им обясни, че законът трябва да бъде спазен. Нека да се види ситуацията след две години и евентуално тогава, ако се налага, да се мисли за искане на промяна. Учителите настояваха по нов начин да се прави националното външно оценяване на децата след IV клас, за да се отчитат реално техните знания и способности.

По-късно, след среща с кмета на Плевен Георг Спартански, министър Кунева заяви пред журналисти, че приветства решението на общината да приеме под своя опека професионалните гимназии. По думите й така общината ще има възможност да кандидатства по проекти по националните и европейските програми, както и да контактува с бизнеса, за да може реално да се осигури работа на подготвените в гимназиите деца. Министър Кунева се ангажира да разгледа и проекта на общината, с който Плевен кандидатства за нови училищни автобуси. Това съобщиха от пресцентъра на МОН.