Ректорът на ВТУ ще гостува в Плевен по повод кандидатстудентска кампания 2016

Проф. д-р Христо Бонджолов ще представи новостите и възможностите за кандидатстудентски прием

На 14 април в Плевен ще гостува ректорът на Великотърновския университет проф. д-р Христо Бонджолов. Той ще изнесе пресконференция в пресклуба на БТА, в която ще участват чл.-кор. проф. д.ф.н. Стоян Буров, зам.-ректор по учебната дейност и проф. д-р Андрей Андреев, директор на Бюрото за кандидатстудентска информация и реклама.

Темата на пресконференцията е приемът на студенти за учебната 2016/2017 г. във Великотърновския университет – акценти, новости, възможности, кандидатстудентски прием, кандидатстудентски изпити и други въпроси, свързани с Университета и висшето образование.

На 15 септември 1963 година, на историческия хълм Света гора във Велико Търново, се поставя началото на един център на хуманитарното знание, науката и изкуството – открит е Висшият педагогически институт “Братя Кирил и Методий”.Българска филология, руска филология, история и изобразително изкуство са специалностите, които приемат първите 340 студенти.

На 600-годишнината на Търновската книжовна школа, през м. октомври 1971 г., с Държавен указ №586 от 13.10.1971 г., Висшият педагогически институт “Братя Кирил и Методий” е обявен за университет.

Днес Великотърновският университет е утвърдено и авторитетно висше училище с модерно обзаведена база за учебна и научна работа. В структурата му са обособени 9 факултета, Филиал в гр. Враца и Педагогически колеж в гр. Плевен. В аудиториите на Университета сега се обучават близо 15 000 студенти и докторанти от България и чужбина в над 60 бакалавърски и 200 магистърски програми по акредитираните професионални направления, както и в повече от 50 акредитирани научни специалности за образователна и научна степен "доктор".

Великотърновският университет е достоен и търсен партньор на академични структури от Европа, Америка, Африка и Азия. Университетът развива активна международна дейност в рамките на почти всички европейски програми и по линия на двустранните договори. В рамките на европейската програма Еразъм+ за студентска и преподавателска мобилност, Великотърновският университет има повече от 300 договора с университети от държави, участващи в програмата, а по линия на двустранните договори си сътрудничи с над 100 университета от целия свят.

С решение от 04.10.2012 г., Акредитационният съвет на Националната агенция за оценяване и акредитация дава институционална акредитация на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” на основание на обща оценка по критериите 9.04 и определя срок на валидност на акредитацията 6 (шест) години, съгласно чл. 79 (4) от Закона за висше образование с капацитет от 15 000 студенти и