Ще бъде извършен превантивен ремонт на пътища в Северна България

Мисия

15-04-2016, 06:55

Снимка:

АПИ

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Предприемат ремонтно-възстановителни дейности и доизграждане на пътни проекти

От 10 май – веднага след приключване на пътуванията около почивните дни за Великден и Гергьовден започват ремонти на ключови пътни направления от републиканските пътища. Програмата за ремонт на пътната мрежа бе представена пред медиите от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Лазар Лазаров.

Още в края на март и началото на април, веднаго щом имаше благоприятни метеорологични условия започна изкърпването на главните направления, почистване на тунелите на АМ „Хемус“ и на „Траянови врата“ на АМ „Тракия“. Първо ще се изкърпят автомагистралите, първокласните пътища, както и най-натоварените участъци от второкласната пътна мрежа. Третокласните пътища са планирани в периода май – юли. Целта е ремонтните дейности да приключат преди началото на активния летен сезон. Предвидено е изкърпване на настилката, отводнителни дейности, почистване на канавки и водостоци, косене и други дейности, свързани с безопасността на движението. Близо 5 млн. лв. са осигурени за текущи ремонти на асфалтовите настилки през април на пътища I, II и III клас. Имаме детайлен план по области на кой път, от километър до километър какви текущи ремонти ще се извършват, подчерта инж. Лазаров.

На интернет страницата - www.api.bg, в секция „Поддържане на пътната мрежа“ са публикувани карти с предвидените текущи ремонти по области през април.

С осигурените с постановление на правителството тази седмица над 119,1 млн. лв. ще бъде извършен превантивен ремонт на пътища в Северна България, ще се предприемат ремонтно-възстановителни дейности и доизграждане на пътни проекти. Ще бъдат ремонтирани направления с голямо стопанско значение и интензивност на движението, подчерта министър Лиляна Павлова.

Ремонтите по републиканската мрежа в Северна България в областите Велико Търново, Видин, Враца, Ловеч, Монтана, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Добрич, Търговище, Шумен са на стойност 68 800 000 лв. С тях ще бъдат обновени 198 км.

Предвиден е ремонтът на:

• 22 км от път I-1 Димово – Медовница в област Видин;

• 10 км от III-102 Монтана – Тополовец в област Видин, както и още 10 км от същия път III-102 Бели мел – Монтана в област Монтана;

• 10 км от път III-101 Враца – Криводол в област Враца;

• 15 км от път II-51 Бяла – Копривец в област Русе;

• 6 км от път III-403 Сухиндол – Павликени в област Велико Търново;

• 13 км от път III-204 Разград – Благоево в област Разград и т. н.

Осигуряването на средства за подобряване състоянието на пътната мрежа в Северна България е част от ангажимента на правителството за привличането на повече инвестиции в тази част от страната и за социално-икономическото й развитие.