Завърши лагерният сбор по водолазна подготовка в Белене

Въпреки ниската температура на водата от 13 градуса целите на занятията бяха постигнати

Днес завърши лагерният сбор по водолазна подготовка с инженерните водолазно-разузнавателни формирования от Сухопътните войски, който започна на 4 април и се проведе в изпълнение на „План за дейността на 55-ти инженерен полк през учебната 2016 г.” на водолазния полигон на формированието и на река Дунав.

В хода на двуседмичните занятия военнослужещите отработиха задачи по водолазна подготовка, съгласно програмата за подготовка на инженерните формирования, включваща организация на водолазните спускания в различни условия и правила за изпълнение, прокарване на пътна нишка и ходене по нея на различни дълбочини, практическо спускане и изплуване с въздушно водолазно снаряжение, спускане от плаващо средство, подводни инженерни работи, начини и способи за търсене на потънали предмети и аварирала техника.

Организацията и провеждането на лагерния сбор премина под непосредственото ръководство на капитан Даниел Маринов, а ръководител на водолазните спусканията бе лейтенант Димитър Маринов.

На 14 април се проведе комплексно занятие с водолазите на тема „Спускане на водолаза от плаващо средство”.

Въпреки ниската температура на водата от 13 градуса целите на занятията бяха постигнати, съобщават от "Сухопътни войски".