Цяла улица в Николаево пропада, а къщите на нея са заплашени от срутване

Сериозни проблеми чакат своето решение в плевенското село

Сериозни проблеми чакат своето решение в село Николаево. Това стана ясно от срещата на народния представител Владислав Николов и общинския съветник Христослав Михайлов с хората от плевенското село.

Ул. „Иван Вазов” в махала „Горемлъка” е най-проблемна в селото, оплакаха се жителите на Николаево. След проливен дъжд през 2005 година улицата е започнала да пропада и изграждането на подпорна стена става абсолютно наложително. „За съжаление обаче нищо не се направи. Действия по решаването на проблема бяха предприети в предходния мандат на управление на Община Плевен, когато беше направено геодезическо заснемане на обекта. И след изборите нещата отново замряха”, каза кметът на Николаево Ваня Орозова. Тя посочи, че има реална опасност това свлачище да засегне и къщите на хората, които се оплакаха, че вече имат срутени селскостопански постройки в дворовете си.

"Заради задължения към "Инжстрой" от предходна година не можем да ремонтираме никакви дупки. Бюджетът ни за 2015 година беше изпълнен на 85% и попаднахме в омагьосан кръг.”, посочи кметът.

Другият въпрос, на който жителите на Николаево настояват за незабавно решение касае назначаването на инспектор Обществен ред и сигурност. Още през януари кметът на селото Ваня Орозова е заявила такава бройка в Община Плевен, но до момента никакъв отговор не е получен. "Подложени сме на тормоз, кражби и незачитане на никакви закони и правила. Къщите ни са разбивани, ромите от селото карат без книжки и в нетрезво състояние, а усещането за безнаказаност ги прави още по-арогантни. Това не беше така, когато имаше инспектор по обществен ред и сигурност”, споделиха жителите на Николаево.

Програмите за временна заетост и по-скоро тяхната липса в Община Плевен е друг наболял проблем за николаевчани. Хората посочиха, че през предходните години такива назначения по временна заетост са правени по два пъти в годината, но от тази година места за трайно безработни няма. Кметът на селото Ваня Орозова изрази съмнение, че Община Плевен дори не е кандидатствала за такива места.

Сградата на читалището е в безобразно състояние, казаха хората. Покривът тече. Чака се количествено стойностна сметка от Община Плевен. Поддръжката на гробищния парк бе още един от проблемите за решаване в село Николаево.