Минималната работна заплата става 460 лева

Това предвижда правителството

Минималната работна заплата ще стане 460 лева от началото на следващата година, предвижда правителството. Министрите обаче нямат намерение да увеличават минималното възнаграждение през 2018 и през 2019 година, съобщава Нова телевизия.

Кабинетът прие днес средносрочната бюджетна прогноза за следващите три години. Промяна има и при пенсиите. Вместо всички те да се осъвременяват веднъж годишно, ще има преизчисляване само на пенсиите за трудова дейност с по-голяма тежест на една година осигурителен стаж.

Предвижда се през следващите две години да се повишава осигурителната вноска за фонд „Пенсии“ с по 1%.

Планирани са и пари за „осигуряване на летателната годност на самолети МиГ-29”, както и за придобиване на нов тип боен самолет и на многофункционални патрулни кораби.

С данъчната си политика правителството ще цели да повиши приходите и да се бори със сивата икономика. Мерките, които кабинетът ще предприеме, ще са насочени към борба с данъчните измами и укриването на данъци, както и за намаляването на административната тежест и разходите за бизнеса и гражданите.

Преди дни стана ясно, че държавата планира да увеличи пенсиите от 1 юли с 2,6 на сто, които са малко над заложените в бюджета 2,5%.