17 червенолистни дървета красят площада на Плевен

Те са колоритен акцент в зелените площи на центъра на града вече втора година

Вече втора година 17 червенолистни дървета красят площада на Плевен. Това са японски клен, червенолистен шестил и червен явор. Общинската фирма "Паркстрой" се грижи за поддържането на декоративните дървета, които са на около 12 години. Те са колоритен акцент в зелените площи на центъра на града. Тази практика в озеленяването отдавна е факт в Европа, отбелязват от дружеството.

Червенолистните дървета са резултат на генното инженерство и селекцията в лаборатории, където е постигната ефектната червена багра на листата. Тези видове са предпочитани, тъй като поддържат красивите си корони от април до листопада през есента. Червенолистни декоративни дървета има и на други места в Плевен.

Два много ефектни, уникални червени клена – джуджета, растат пред Централния МОЛ. Те са много скъпи и формата на короната им е тип „джудже“. Красива и впечатляваща червена ябълка има до каскадата. Такъв вид е засаден и до сградата на Новата библиотека. Тази ябълка дава плодчета, но те не стават за консумация и са с големината на джанка. Червени декоративни джанки са акцент и пред ОАПС на пазара.