В село Божурица се нуждаят от средства за довършване на църквата

Изграждането на храма продължава вече 10 години

Народният представител Владислав Николов и общинският съветник от ГЕРБ в Долна Митрополия Мирослав Траянов се срещнаха с жителите на село Божурица. Сред проблемите, които хората поставиха бе финансовото състояние на местното читалище "Васил Левски".

Председателят на културния институт се оплака от недостатъчната субсидия, с която е почти невъзможно да се издържа сградата, да се финансират дейностите и да се изплащат заплатите на работещите. Читалището няма собственост върху земя, обстоятелство, което допълнително утежнява положението. Владислав Николов обясни на хората, че вече е подготвил и ще внесе питане във връзка с размера на държавните субсидии за читалищата.

Дупките по улиците бе другият проблем, който поставиха местните. След разговор с кмета на Община Долна Митрополия Поля Цоновска стана ясно, че в бюджета за тази година са предвидени средства за ремонтиране на кръговото в Божурица.

Съдбата на новостроящата се местна църква също бе сред болезнените въпроси, поставени по време на приемната. Изграждането на храма продължава вече 10 години. В процеса на работа Община Долна Митрополия е подкрепяла начинанието, като само за миналата година са отпуснати общо 80 000 лева – 50 000 от Общината и още 30 000 от Църквата. Към днешна дата храмът в Божурица се нуждае от още пари за изографисването и изграждането на олтара в църквата. Пред народния представител Владислав Николов кметът на Община Долна Митрополия увери, че ще се търсят варианти за отпускане на още средства за в подкрепа на благородната инициатива.