7 години и половина пандиз за рецидивист с 19 присъди, ограбил възрастна жена

Извадил нож и я заплашил "да млъкне, че ще ги изколи всичките и че ще ги краде, когато си иска“

Състав на Плевенски окръжен съд призна подсъдимия Красимир Ц. за виновен в това, че на 23 юли 2013 г. в с. Ставерци, при условията на опасен рецидив, отнел чужди движими вещи – два пространствени кубични метра акациеви дърва за огрев на стойност общо 120 лв. от владението на собственика Д.Д.М., без нейно съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил заплашване, за да запази владението върху откраднатите вещи.

Обвиняемият е осъден на седем години и шест месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим на изтърпяване в Затвор. Красимир Ц. ще трябва да заплати и направените по делото деловодни разноски.

Присъдата може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок от днес пред Апелативен съд – гр. Велико Търново.

Красимир Ц. е осъждан за престъпления от общ характер, като има 19 осъдителни присъди за извършени престъпления от общ характер. Обвиняемият бил съсед на възрастно семейство, като оградата, която разделяла двата двора била изградена от тухли. Красимир пробил дупка в тухления зид, за да може през него да влезе в двора на възрастните хора и да краде от тях. През юли 2013 г. семейството си приготвили за зимата два кубика дърва за огрев, насечени и подредени в кош. Обвиняемият забелязал дървата и решил да ги открадне. В ранния след обяд на 23 юли 2013 г. влязъл през дупката в тухлената ограда в двора на съседите си и без притеснение започнал да изнася дървата на съседите си и да ги прехвърля в своя двор. Съседката му, обезпокоена от кучешкия лай излязла на двора, за да провери какво се е случва. Видяла комшията, започнала да го пита какво прави и да вика да се маха от двора й. Обвиняемият също викнал срещу нея да мълчи, за да не чуят комшиите, след което извадил нож и я заплашил "да млъкне, че ще ги изколи всичките и че ще ги краде, когато си иска“. Уплашената възрастна жена отстъпила назад и в страха си започнала да вика още по-силно. Намесата на съседките накарала Красимир да преустанови действията си срещу възрастната жена. Той се отдръпнал назад и демонстративно прехвърлил в собствения си двор дървата на съседите, минал отново през дупката на зида и се прибрал в дома си. Уплашената от заканите с убийство жена не могла да направи нищо, за да запази собствеността си върху дървата за огрев.

След деянието Красимир се е укрил и е обявен за общодържавно издирване. По данни на близките е напуснал страната и се намирал в Испания. На 17 септември 2015г., веднага след като лицето е било установено от МВР, с постановление на прокуратурата производството е възобновено и рецидивистът е предаден на съд.