Мрежа от електрически велосипеди ще свързва Плевен и Червен бряг с Румъния

Самите велосипеди ще бъдат обслужвани от специално обучени хора - т. нар. оператори, които предстои да бъдат избрани

Мрежа от електрически велосипеди ще бъде изградена в българо-румънския пограничен регион по проекта "Мрежа за електрически велосипеди", финансиран по програмата Интерpeг. Така всеки турист, решил да разгледа туристическите забележителности по река Дунав от двете страни на границата, ще може да наеме за три часа електрически велосипед и да тръгне на път, каза пред БТА Красимир Кирилов от Видинската търговско-промишлена палата.

С тази задача се заемат четири партньорски организации. Две са от българска страна - Агенция за регионално развитие и бизнес център - Видин (водещият партньор) и Видинската търговско-промишлена палата (ВТПП), както и две от румънска страна - Румънската асоциация за електронна индустрия и софтуер - Олтения и Агенцията за малки и средни предприятия - Калафат.

През февруари т. г. партньорите са започнали работата по проекта "Мрежа за електрически велосипеди" ("E-bike Net"), финансиран по програмата Интерpeг V-A Румъния - България 2014-2020.

Колелата ще бъдат разпределени в 16 български и 16 румънски града

В рамките на проекта се предвижда да бъдат закупени и предоставени общо 240 електрически велосипеда - по 120 за България и за Румъния, които ще бъдат разпределени в 16 български и 16 румънски града.

Градовете от българска страна ще са Добрич, Русе, Велико Търново, Плевен, Враца, Горна Оряховица, Свищов, Мездра, Балчик, Лом, Монтана, Червен бряг, Дулово, Оряхово, Силистра и Видин.

В Румъния електрическите возила ще бъдат разпределени между градовете Гюргево, Дробета-Турну Северин, Кълъраш, Констанца, Крайова, Александрия, Меджидия, Мангалия, Каракал, Рошиори, Турну Мъгуреле, Черна вода, Нъводари, Слатина, Олтеница и Калафат, разказа Кирилов.

Самите велосипеди ще бъдат обслужвани от специално обучени хора - т. нар. оператори, които предстои да бъдат избрани. Предвижда се да бъдат изградени зарядни станции в 35 точки в България и Румъния. В една станция ще бъдат монтирани специални контакти за едновременно зареждане на 5 велосипеда.

Самото зареждане ще трае около 4-5 часа, като ще се заплаща стойността на потребената електроенергия. Цената за използване на колелото ще е 1 евро за три часа, съобщи Кирилов.