Парламентът предложи проф. Горчев за орден "Стара планина"

За големите му заслуги в медицинската наука

Парламентът единодушно със 106 гласа "за" реши да предложи на президента Росен Плевнелиев чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев да бъде награден с най-висшето държавно отличие - орден "Стара планина" - първа степен, за изключително големите му заслуги към България в областта на медицинската наука и практика, съобщава "Дневник".

Акушер-гинекологът е известен в цяла България с това, че всяка година оперира стотици жени с гинекологични проблеми с робота "Da Vinci". Той е бивш и почетен ректор на Медицинския университет в Плевен и член-кореспондент на БАН. От 2003 г. Горчев е и съсобственик на специализираната АГ болница "Света Марина" в Плевен.

Проф. Горчев осъществява за първи път в България операция на жена с рак на маточната шийка I стадий със запазване на детеродните ѝ органи през 2004 г.

Той е носител на наградата Медик на годината '2004 на вестник "Форум Медикус" за значим научноизследователски принос в развитието на българската медицинска наука и практика в сферата на гинекологията и онкологията. Наградата се присъжда за значима организационна дейност за утвърждаването на Медицински университет в гр. Плевен в условията на реформа в здравеопазването и във висшето образование по медицина.

Носител е и на почетен знак I степен от Българския лекарски съюз за принос в развитието на медицината, 2004 г. Избран е за личност на 2005 година от Американския биографичен институт на САЩ и комисията за международни проучвания за изключителните му постижения и благороден пример пред своите съвременници и обществото. Член е на Френската Асоциация по Онкологично Гинекология (SFOG), на Европейската Асоциация по Медицинска Онкология (ESMO), на Българското на Научно Дружество по Акушерство и гинекология, на Български лекарски съюз.

На 15 май проф. Горчев ще навърши 60 години.