30 000 пенсионери ще получат ваучери от кампанията "Великден за всеки"

Над 7 тона храна ще бъде раздадена в страната, обяви омбудсманът Мая Манолова

"До днес в кампанията "Великден за всеки“ са събрани близо 600 000 лева, което означава, че 30 000 български пенсионери ще получат по един ваучер за храна от 20 лева.“ Това обяви омбудсманът Мая Манолова.

"5000 пакета с основни хранителни продукти ще получат други 5000 пенсионери, защото в дарителската капания с храни бяха събрани над 7 тона храна, един тон месни и млечни продукти, 150 000 души ще получат козунаци, осигурени са 74 000 опаковки безалкохолни напитки и един тон бира“, допълни омбудсманът.

Тя подчерта, че кампанията продължава и очаква през следващите дни да бъдат събрани още средства.

"Първите средства вече са разпределени във вид на ваучери в общините в България. Пенсионерите могат да си ги получат от станциите на „Български пощи“, по една във всеки общински център, като имената на пенсионерите, които получават ваучери са изнесени в самите пощенски клонове на „Български пощи“ или в сградата на съответната община. Ваучерите са доставени в цялата страна, така че част от пенсионерите, които получават малко над 300 лева могат да получат своите ваучери“, разясни Манолова.

Омбудсманът посочи, че след окончателното приключване на кампанията ще бъдат обявени публично дарителите и резултатите, които ще могат да се видят на сайта на омбудсмана, БЧК и по общините.

"Имаме амбициозната цел след тази кампания да започнем една кампания за промени в законодателството, така че всички, които даряват храни да имат съответните стимули от държавата. И тогава подобни празници наистина ще се случват всеки ден и Великден ще е всеки ден, защото даряването на храни ще стане ежедневна дейност, а не предпразнична. Според мен благородната цел да няма гладни хора в България си струва усилието“, завърши Манолова и обеща, че заедно с екипа организирал кампанията ще се бори у нас даряването на храни да бъде облекчено от данъци, каквато европейска практика има.