Общински съвет – Плевен даде съгласие за кандидатстване с два проекта по "Региони в растеж“ 2014 -2020

Tса за подобряване на условията за предоставяне на модерни образователни услуги и за осигуряване на устойчива градска среда

Общински съвет - Плевен даде съгласие Община Плевен да кандидатства с два проекта по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Проектите са за подобряване на условията за предоставяне на модерни образователни услуги в областта на образованието и за осигуряване на устойчива градска среда на Плевен, съобщи на брифинг в Пресклуба на БТА председателят на местния парламент Мартин Митев.

Първият проект - „Подобряване на условията за предоставяне на модерни образователни услуги в областта на образованието” е на обща стойност 10 223 250,54 лв. с ДДС и включва девет учебни заведения в Плевен, информира Митев. В списъка са НУ „Христо Ботев“, ОУ „Климент Охридски“, ЦДГ 12 „Ралица“, ЦДГ 2 „Юнско въстание“, ЦДГ 8 „Щурче“, детска ясла „Гергана“, ЦДГ 20 „Калина“, СОДГ 11 „Теменуга“ и ОДЗ 18 „Дружба“. Включените в проекта образователни институции няма да бъдат закривани за период от 5 години след одобряване на искането за окончателно плащане, се посочва в решението на Общинския съвет.

Вторият проект - „Осигуряване на устойчива градска среда на Плевен“ е на обща стойност 13 844 779,47 лв. с ДДС и включва 29 обекта. Предвидените ремонти са в Градската градина, по Водната каскада, детски площадки в жк „Мара Денчева“ /на ул. „Мануш войвода“/, жк „Дружба“ /до бл.119 и бл. 319б/, на ул. „Мария Кюри“, детска и спортна площадка на бул. „Георги Кочев“. Включени са и площад „Стефан Стамболов“, четири пешеходни моста и един пътен на река Тученица и пътен надлез на бул. „Георги Кочев“. По проекта се предвиждат средства и за ремонти на 15 улици в Плевен. Сред тях са улица „Ангел войвода“, „Ангел Кънчев“, „Георги Бенковски“, „Гургулят“, „Инже войвода“, улица „Москва“, „Мур“, „Страхил войвода“, ул. „Мур“,“Цар Борис Трети“, Цар Симеон“. Съгласно процедурите за кандидатстване по програмата до 31 май 2016 г. Община Плевен трябва да подаде проектните предложения за минимум 50 % от бюджета на Инвестиционната програма.

В решението на Общинския съвет се посочва още, че видът и предназначението на обектите, включени в проекта, няма да бъде променян за период от 5 години след одобряване на искането за окончателно плащане.