Герои от Плевен превзеха Стара Загора!

Баскетболният Спартак е на 1/2-финал

Спартак /Плевен/ завърши серия с 2-1 победи и се класира за полуфинал след оспорвано второ полувреме в Стара Загора! С тази загуба сезонът приключи за Берое, а плевенчани ще се готвят за срещите си на полуфинала с Балкан.

Първата част на двубоя започна по-добре за домакините от Стара Загора. Берое направиха серия 10-0, а за четири минути игра от началото на мача Спартак нямаше нито един отбелязан кош. По средата на частта резултатът вече бе 14-5 в полза на старозагорци. След поредица от грешки от страна на момчетата на Любо Минчев, плевенчани се възползваха и успяха да намалят разликата 6 точки при 23-17. В последните секунди на първата четвърт обаче след страхотна тройка на Тенчо Тенчев актива на неговия отбор бе увеличен на 9 точки при 26-17.

Вторият период започна колебливо и за двата отбора, но след няколко грешки на гостите от Плевен, Берое отново направи разликата двуцифрена. Последваха няколко успешни атаки за баскетболистите на Александър Дяковски и след тройка на Франсис пасивът на плевенчани отново бе стопен до 5 точки при 34-29. Гостите обаче не спряха дотук. След още една успешна стрелба от далечно разстояние на Герасим Николов разликата достигна само 2 точки. Добро включване и три последователни коша преди почивката на Димитър Маринчешки изравниха резултата при 38-38 и сложиха край на частта.

След паузата беройци се върнаха мотивирани и поведоха отново в резултата, но след като бе фаулиран, Маринчешки отново успя да изравни при 41-41. След четири минути игра и тройка на Урош Величкович плевенчани поведоха с 4 точки разлика при 46-42. В следващите минути двата отбора си разменяха на няколко пъти водачеството. Спартаклии нямаха намерение обаче да се отказват и продължаваха да се борят като трупат точки на сметката си. След 30 минути игра третата четвърт приключи при резултат 56-49 в полза на Спартак.

Заключителната част на срещата започна ударно за отбора на Александър Дяковски, който направиха преднината си двуцуфрена при 61-51. Последва добро включване на Секулов и Франсис и актива им вече бе 13 точки. За Берое Остън Барнс отговори със стрелба от далечно разстояние и намали изоставането на отбора си на 10 точки при 66-56. Беройци събраха сили и успяха да намалят разликата на 5 точки. При оставаща една минута и 4 точки разлика Барнс направи неспортсменско нарушение срещу Милован Савич и резултатът вече бе 71-66 в полза на гостите. Тройка на Еврик Гари върна старозагорци отново е мача само на 2 точки разлика от съперника при 69-71. Последва размяна на наказателни удари, а при 20 секунди до края Спартак имаше само 2 точки преднина при 75-73. След това Самуел Франсис я увеличи на 4 точки. Берое пропуснаха възможността да отбележат, а Франсис отново бе безпогрешен от наказателната линия и с това победителят в срещата стана ясен.

Спартак отбеляза 24 точки от грешки на противника, а Берое с една по-малко. По 30 точки си размениха и двата отбора в подкошието, но плевенчани имаха по-голям успях при борбата в нападение, от която вкараха 16 точки, а беройци 11. Старозагорци пък реализираха 15 точки от бърза атака срещу 10 за гостите.

Най-резултатен за Спартак с 23 точки бе Герасим Николов. Самуел Франсис записа 22 точки, а Димитър Маринчешки се отчете със 17 точки и 17 борби. Андриян Секулов пък приключи срещата с 10 точки и 5 борби.