Одобрени са първите проекти за ремонт на пътища в Плевенско и още 10 области

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по одобрените проекти е 180 млн. лв.

С Решения на Ръководителя на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. са одобрени първите 14 проектни предложения по процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-7.001 „Регионални пътища“ с бенефициент Агенция „Пътна инфраструктура“.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по одобрените проекти е 180 млн. лв. Те са насочени към реконструкция и рехабилитация на второкласни и третокласни пътища в областите Варна, Враца, Габрово, Добрич, Кюстендил, Плевен, Разград, Силистра, Сливен, София и Стара Загора.

Общата дължина на предвидените за рехабилитация/реконструкция пътни отсечки е 248 км. Инвестициите са предназначени за подобряване на достъпността на българските градове и тяхната свързаност с TEN-T мрежата, което ще доведе до по-добро социално и регионално сближаване и осигуряване на възможности за развитие на икономическия им потенциал.

Няколко пътни направления в Плевенско са в картата на пътища за неотложен ремонт

Имаме одобрени допълнителни почти 100 млн. лв. за 2016 г. за ремонт на най-лошите пътища в Северна и Северозападна България. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след правителственото заседание вчера. Тя подчерта, че става въпрос за средства извън предвидените в бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" и че с тях ще бъдат извършени превантивни и текущи ремонти на близо 240 км републикански пътища, предимно втори и трети клас.

Според Павлова Разград е областта с пътища в най-лошо състояние и затова в картата на пътища за неотложен ремонт на Агенция "Пътна инфраструктура" са отсечките Разград - Попово, Разград – Търговище, както и няколко важни пътни направления в областите Плевен, Ловеч и във Велико Търново.