Сериозен интерес към срещата за обсъждане на Стратегия за развитие на младите хора в Плевен

Инициативата за нея бе на най-младия общински съветник в местния парламент Йордан Грижов

На първа работна среща днес в Плевен, с участието на ученици и директори на училища от цялата община, за първи път бе представен проекта на Стратегия за развитие на младите хора в Плевен 2016-2020. Домакин на дискусията, провела се в зала „Плевен“, бе председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев, а инициативата за нея бе на най-младия общински съветник в местния парламент Йордан Грижов, който е и автор на Стратегията.

„Младите хора са важни, защото те са нашето бъдеще и всички ние трябва да направим така, че те да имат своите възможности за реализация и развитие. За община Плевен е важно да има Стратегия за развитие на младите хора, но също така е важно идеите и предложенията в този документ да излизат от тези, към които той е насочен“, каза при откриване на работната среща Мартин Митев, след което представи и гостите на срещата.

За обсъждане на документа в Плевен бяха Милена Дамянова - председател на Комисията по образование и наука в 43-то народно събрание, най-младият народен представител в 43-ото Народно събрание Георг Георгиев, народният представител Владислав Николов, Ралица Добрева - областен управител на област Плевен, Албена Тотева – началник на Регионалния инспектор по образование, общински съветници, директори на учебни заведения и др.

„Потенциалът на Плевен като община е много голям и от всички вас и от нас зависи как той ще се реализира. Обсъждахме дали инвестиционният климат трябва да е на първо място, когато говорим за развитие и задържане на младите хора в една община, или системата на образование. Смятам, че тези две неща трябва да бъдат поставени на една плоскост, защото ако системата на образоването не гарантира необходимите качествени млади кадри, тогава инвеститорите няма да предпочитат която и да е било община за развитие на своя бизнес“, посочи в изказването си Милена Дамянова.

Тя сподели, че Община Плевен е една от първенците в предходния мандат при въвеждане на обучението по предприемачество в училищата и коментира, че това е важен показател, защото за да се развива един млад човек е нужно да има и предприемачески дух.

Към участниците в дискусията се обърна и народният представител Георг Георгиев. Той заяви, че приветства инициативата на Йордан Грижов за създаване на Стратегия за младите хора в Плевен и посочи, че младите хора трябва не само да бъдат обект на тази Стратегия, но и да участват активно в нейното създаване със своите предложения и идеи. „Така, че тази кръгла маса, на която днес сме се събрали, трябва да ни даде отправната точка на това какво ние искаме да бъде заложено в този документ“, обърна се към присъстващите в залата Георгиев.

След встъпителните думи от гостите Йордан Грижов в качеството си и на зам.-председател на Постоянната комисия „Младежки дейности, спорт и туризъм” на Общински съвет – Плевен направи кратка мултимедийна презентация на Стратегия за развитие на младите хора в Плевен 2016-2020. Срещата продължи с дискусия, по време на която се чуха редица интересни изказвания, мнения и предложения.

"Искрено се надявам с това да дадем старт на същинската работа. Каня всеки един, който желае да се включи в "работна група", която да осъществи и сглоби документа. В най-скоро време ще помоля всяко училище, спортен клуб и НПО да изпратят по 1 представител, с който да изготвим един стойностен и практически приложим проект", сподели Грижов след срещата.

След обобщение на всички направени предложения Стратегията ще бъде внесена в Общински съвет - Плевен за обсъждане и приемане.