Плевенската полиция на крак за абитуриентските балове

Засилено ще бъде полицейското присъствие по главните пътища и в районите на заведенията и местата, където абитуриентите ще се събират

Във връзка с необходимостта от осигуряване на добър обществен ред и безопасност на движението по време на абитуриентските балове в област Плевен служителите от ОДМВР – Плевен са извършили съвместни проверки с представители на РСПБЗН, ОДБХ и РЗИ и др. в увеселителните заведения, в които абитуриентите ще празнуват. Проведени са срещи с директорите на училищата, които изпращат зрелостници. Завишен е контролът по пренасянето и употребата на обществени места на пиротехнически изделия. Засилен е контролът при пренасянето, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие, боеприпаси. Засилено ще бъде полицейското присъствие по главните пътища и в районите на заведенията и местата, където абитуриентите ще се събират. При необходимост автомобилите, превозващи абитуриенти ще бъдат съпровождани от полицейски автомобили, с цел недопускане на задръствания, пътни инциденти и други нарушения на Закона за движение по пътищата.

Абитуриентските празници са дни на дълги и нестихващи забавления, зареждащи с настроение всички - и абитуриенти, и родители; и приятели. По същото време из цялата страна с масови прояви се отбелязва 24 май -- Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. За да бъдат избегнати неприятни инциденти с празнуващи и техните близки Главна дирекция „Национална полиция” и отдел „Пътна полиция” препоръчват:

Спазване на законовите разпоредби

Правилата за движение по пътищата важат и по време на празниците! Видеокамери ще документират не само поведението па абитуриентите, но и на техните близки, които ги возят,
За вашата сигурност при необходимост и за предотвратяване на инциденти от пътна полиция ще се организира съпровождане с полицейски автомобили на колони от моторни превозни средства (МПС), превозващи абитуриенти и придружаващите ги автомобили.
Ще се координират действията с организаторите на екскурзии за предпазване от инциденти по време на тържествата, а водачите на автобусите ще бъдат специално инструктирани.
Помогнете си и сами. като засилите вниманието си и проявите волята си за недопускане нарушения на обществения ред и застрашаване на сигурността на движението. Имайте на разположение телефонни номера на близки, които биха се отзовали на молбата ви за помощ.

Предпазване от съществуващите рискове

Най-често установяваните от пътна полиция ситуации на рисково поведение са: управление на автомобили, возещи абитуриенти, с превишена скорост и извършване на опасни маневри; отнемане на предимство; преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници, показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или сепнали върху рамките на вратите; возене на повече пътници от броя на местата за сядане; управление от неправоспособни водачи и/или употребили алкохол и/или наркотични вещества; подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението, главно към пешеходците.
За вашата сигурност намалете скоростта, така дори ще бъдете забелязани; бъдете толерантни към останалите участници в движението, които може би днес не празнуват; Помнете, че червеният сигнал на светофара не дава предимство на празнуващите. Неправилното положение при возене може да доведе до тежки наранявания, ако на пътя внезапно възникне препятствие или рязко бъде променена скоростта на движение; еуфорията и големият брой празнуващи около вас не са скрили съществуващите опасности на пътя и не са достатъчно основание да седнете зад волана след употреба на алкохол или без да сте правоспособни водачи; учестеното използването на светлини и звуков сигнал от автомобила ви може да се възприеме за знак за възникнала опасност и да доведе до неадекватни реакции у останалите участници в движението; понякога силния шум може да дезориентира малки деца или възрастни хора и внезапно да ги провокира към непредвидими реакции и поведение на пътя.
Помогнете си и сами, като предварително обмислите действията си и поговорите за това с останалите абитуриенти, с компанията, с децата си, с шофьора на абитуриентския автомобил. Подгответе се за забавление в добра компания, но с трезвен и опитен водач на празничната кола.

За Вашата сигурност

Използвайте това, че тъкмо Вие сте в центъра на вниманието, в този ден се изпълняват Вашите желания и заради собствената си безопасност убедително и настойчиво помолете останалите да не рискуват и да не излагат празника Ви на тъжен провал. Ако пък някой е пийнал повече и не се вслушва в молбата Ви, дискретно потърсете съдействие от другите от компанията, а ако се наложи - потърсете помощта на родители или други ваши близки.
Помогнете си и сами, като не приемете да ви вози някой от компанията, който вече е пил алкохол или е неправоспособен. Предварително осигурете трезвен шофьор, който да Ви вози по празничните маршрути, както и резервен, който да замести титуляря, ако тоя се изкуши и се почерпи с алкохол. Не оставайте безучастни под заплахата от катастрофа. Ако лично Вие шофирате по маршрута към мястото на бала, по-добре е да не се движите в колона с други автомобили, превозващи абитуриенти, и да не поддавате на провокациите на останалите за състезаване или други нарушения на правилата за движение. Несъобразната скорост в населено място увеличава риска да блъснете дете, пешеходец или да катастрофирате с удар в друго превозно средство, стълб и др.
Не изключвайте мобилните си телефони, а при нужда потърсете полицията на телефон 112 или своите родители и близки.