Плевен празнува!

С водосвет за здраве и шествие с портрети на заслужили плевенчани под надслов “Те прославиха Плевен” започна празничният ден

С водосвет за здраве, отслужен от свещеници от православни храмове, и шествие с портрети на заслужили плевенчани под надслов “Те прославиха Плевен”, започна празничният 15 май за Плевен. Началото на тържествата бе дадено от площад “Стефан Стамболов”, където се събраха десетки плевенчани и много официални гости. За Празника на града пристигна и Председателят на Народното събрание Цецка Цачева, информират от пресцентъра на ОбС-Плевен..

На площада бяха кметът на Плевен Георг Спартански и заместниците му, председателят на Общинския съвет Мартин Митев, областният управител Ралица Добрева, депутатите Владислав Николов, инж. Пламен Тачев, Митхат Метин, представители на гостуващите по повод Празника на Плевен делегации от побратимените с града ни Плоцк, Ростов на Дон, Кавадарци и Битоля и десетки граждани.

След водосвета бе дадено начало и на празничното шествие “Те прославиха Плевен”, което премина по централната градска улица на Плевен. Начело на шествието вървяха свещеници с иконата на Св. Георги Победоносец, обявен за покровител на града. В шествието се включиха ученици от различни плевенски училища, официалните лица и гости, а тон на инициативата задаваше Общинският духов оркестър. Крайната спирка бе площад „Възраждане”, където бе и официалната част от празника на Плевен.

От сцената на площад „Възраждане“ поздравителни слова към плевенчани отправиха кметът на Плевен Георг Спартански и председателят на Народното събрание Цецка Цачева. „На такъв светъл и цветен празник трябва да говори сърцето, защото думите не могат да опишат това, което то чувства”, обърна се към всички кметът Георг Спартански. „Думата, която ни е събрала днес, е обич – обич към нашето минало, преклонение към нашите предци, хората, които създадоха Плевен, които поддържаха жива традицията през вековете и направиха така, че днес ние да се чувстваме горди и достойни граждани на един прекрасен град“, каза още градоначалникът. „Историята на човешкия живот, както и на държавата ни, има дати, които бележат нейните стъпки. В историята на всеки град също има такива дати.

Днес, 15 май, е нашата дата - датата на Празника на Плевен“, обърна се към плевенчани Цецка Цачева. „Когато кажем празник на един град, зад това хората, свързали живота си с този град...Обичта към града ни трябва да се прояви в усмивка. Тази усмивка трябва да бъде обещание за работа в интереса на нашия град, за единение и за бъдещето на Плевен! Честит празник и нека Плевен да бъде, аз вярвам, че ще пребъде“, завърши словото си Цецка Цачева: След тържествения ритуал на площад “Възраждане” започна и празничен концерт “Песните на България” с участието на Общински хор “Гена Димитрова” и Общински духов оркестър.

Вечерта ще има концерт на плевенската рок-група “Криминале” и на звездата на българската популярна музика Васил Найденов.