Над 40 000 българи търсят работа в чужбина

Те са консултирани от Агенцията по заетостта през 2015 г.

Над 40 000 българи търсят работа в чужбина за година. Толкова са хората, консултирани от Агенция по заетостта (АЗ) за възможностите зад граница през 2015 г., показва справка, изготвена за „Труд“.

Според неофициални данни броят на желаещите да напуснат страната за повече пари е в пъти повече. Между 50 000 и 60 000 напускат България всяка година, твърдят синдикатите от КНСБ. Според други източници в момента зад граница са над 2,5 млн. наши сънародници в трудоспособна възраст. Само в съседна Гърция през 2015-а пари от сезонна заетост са изкарали над 100 000 българи.

В Европа топ дестинации за българи в селското стопанство са Испания и Португалия, а в сферата на туризма - Австрия и Германия, поясняват експерти на АЗ. По думите им страни като Германия, Великобритания и Чехия предлагат и възможности за технически специалисти. Най-търсени остават IT специалисти, като недостигът в Европа надхвърля 100 000 работни места. Глад на Стария континент има и за технически професии - заварчици, шлосери, електротехници, както и за специалисти в областта на хотелиерството и ресторантьорството - сервитьори, бармани, камериерки, рецепционисти, готвачи.