Прокуратурата предаде на съд мъж, извършил измама по схемата "капаро за покупка на техника"

Плевенчанка се вързала и олекнала с 1000 лева

Районна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу 27-годишен мъж, измамил жена по схемата капаро за покупка на фризер - престъпление по чл. 209 ал. 1 вр.чл.20 ал.ІІ от НК.

Обвинението срещу Любен М е за това, че на 6 септември 2015 г. в Плевен, в съучастие, като извършител с лице, с неустановена по делото самоличност, с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага, поддържал заблуждение у жена от същия град, че е изпратен от управителя на магазин „Зора” да получи уговорено капаро и с това й причинил имотна вреда в размер на 1000 лева.

На 6 септемри на домашния телефонен номер на пострадалата жена се позвънило. Тя вдигнала, женски глас й казал: „Бети здравей, как си” и тя помислила, че е нейната зълва от Русе. В процеса на разговора й било обяснено, че има нужда да капарира покупка на фризер от магазин „Зора”. „Зълвата“ посочила телефонен номер, на който жената да се свърже с управителя на магазина. Лицето, което отговорило на нейното обаждане й поискало сумата от 6000 лева за капаро. Тъй като не разполагала с толкова пари се разбрали да даде 1000 лева, без да й издават документ. Лицето от другата страна обяснило, че ще изпрати човек на адреса, за да вземе парите. Пострадалата продиктувала адреса си и малко след това на мобилния й телефон се позвънило и й било казано, че човекът бил долу. На адреса дошъл обвиняемия Любен, който изчакал жената пред дома й, отишъл при нея и й казал името на „Управителя”. Тя му подала пликчето със сумата от 1000 лева, той го взел и си заминал.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Районен съд Плевен.