Кандидат-шофьорите ще се проверяват и с детектор

Това предвиждат поправки в наредба на транспортното министерство

Занапред всички кандидати за шофьорски книжки ще бъдат проверявани с детектори преди да влязат в залата за изпити. Това предвиждат поправки в наредба на транспортното министерство и агенция "Автомобилна администрация", бившата ДАИ. Промените са публикувани за обществено обсъждане на сайта на ведомството, информира в. „Новинар”.

В мотивите е записано, че това са мерки, чиято цел е да се прекратят "порочните практики" при взимане на книжки. Изрично се забранява ползването на електронни устройства по време на изпитите, освен таблетите, на които трябва да се решават самите листовки.

Става дума за телефони, камери, слушалки, часовници и други. Бъдещите водачи няма да имат право дори да ги държат в себе си. Именно затова те ще бъдат проверявани на входа с детектори. Много често кандидатите използвали слушалки, чрез които им се диктуват отговорите.

Изпитните места на бъдещите водачи ще бъдат изолирани едно от друго, така че да нямат нито визуален, нито физически контакт помежду си. Така на практика от ДАИ се опитват да ограничат опитите за преписване при решаването на листовките.