Медицинският университет отличи изявени студенти в навечерието на 24 май

Специален гост на празника беше академик Светлин Русев

С тържествена церемония днес в зала „Магнум” на Втора клинична база Медицински университет - Плевен отбеляза 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. По традиция в навечерието на светлия празник от вуза връчиха и призовете „Най-изявен студент 2016”. Отличията връчи ректорът на университета проф.д-р Славчо Томов, информират от пресцентъра на ОбС-Плевен.

Гости на церемонията бяха Председателят на Общинския съвет Мартин Митев, кметът на Плевен Георг Спартански, директорът на УМБАЛ „Д-р Георги Странски” доц. д-р Цветан Луканов, ръководители на здравни институции и др. Специален гост на празника беше академик Светлин Русев.

В духа на предстоящия 24 май тържеството започна с изпълнения на химна „Върви, народе възродени” и „Моя страна, моя България“ от детска вокална група „Арлекино” с ръководител Виолета Боянова. Приветствено слово към всички присъстващи отправи ректорът на вуза проф. д-р Славчо Томов.

"Вече 12 века българският народ слави имената на двамата велики братя. Тяхната епохална мисия превръща българите в нация, намиращи своята идентичност във великото свещено слово“, обърна се към присъстващите проф.д-р Томов. „Нашата мисия като приемници и последователи на Солунските братя е да популяризираме четенето и книгата. Ако успеем да запалим нашите деца за това вълнуващо преживяване, ние със сигурност ще ги направим по-добри хора. Нека всички ние, представителите на академичната общност да мислим и да работим за образованието, за да превърнем българското училище, нашият университет в привлекателно средище за учение и духовно развитие. Нека никога не забравяме, че учението е най-достойното занимание на човека. Честит празник!”, каза още проф.д-р Славчо Томов.

Той обяви и присъждането на плакет „За изключителни заслуги” на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, който й се връчва за оказаната подкрепа при разкриването на Факултета по фармация в Плевен.

Академично слово произнесе и академик Светлин Русев, който разказа за срещите си с големите Дечко Узунов, Илия Бешков и Ангел Спасов.

Тържествената церемония продължи с връчване на приза „Най-изявен студент 2016”. Отличието се присъжда за постигнати високи резултати в учебната, научната и кръжочната дейност, заедно с грамота и научна литература.

От факултет „Медицина” наградените са Мартин Караманлиев, V курс, и Мохамед Абдул Свамад, гражданин на Великобритания, V курс, англоезично обучение. От факултет „Обществено здраве” призът „Най-изявен студент 2016” е за Поля Ламбева, ІV курс, специалност „Медицинска рехабилитация и ерготерапия”, а от Факултета по здравни грижи е отличена медицинската сестра Милена Манова от ІІI курс. Ивeта Росманова, студентка във ІІ курс от специалност „Социални дейности”, стана горд носител на наградата от Медицинския колеж.

И тази година по повод празника на българската просвета и култура висшето училище присъди награда за успешно овладяване на българския език от чуждестранен студент – плакет и значка „Аз владея български език“. Отличието е за Доминик Джеймс, гражданин на Великобритания, ІV курс, англоезично обучение по специалност „Медицина”. Той се обърне към аудиторията с празнично приветствие на български език.

Проф. Славчо Томов връчи и една специална награда – Европлакет - на д-р Стефан Станимиров, лекар в Клиниката по пулмология към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен. Наградата е за популяризиране на тържествените промоции и проявите на българските и чуждестранните студенти.