Районна прокуратура – Плевен предаде на съд мъж, заловен с 260 кг тютюн без бандерол

Причинената вреда на Републиканския бюджет от невнесения акциз е 39 565,60 лв.

Районна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу 25–годишен мъж за държане на 260 кг тютюн без бандерол - престъпление по чл.234 ал.ІІ т.3 вр.ал.І от НК.

Обвинението срещу Стефан В. е за това, че на 08.04.2014 г. на път в землището на с. Подем, обл.Плевен държал акцизни стоки 260,300 кг. раздробен тютюн за пушене на стойност 52 060 лв., без бандерол, когато такъв се изисква по Закона за тютюна и тютюневите изделия и Закона за акцизите и данъчните складове, като случая не е маловажен и предмета на престъплението е в големи размери. Причинената вреда на Републиканския бюджет от невнесения акциз е 39 565,60 лв.

На 08.04.2014 г. обвиняемият отишъл в землището на с.Буковлък, откъдето събрал стъбла от тютюн. С помощта на четирима негови познати натоварили чувалите в два автомобила и ги откарали в с. Подем. Там обвиняемият смлял тютюна на фуражомелка, пресял го от клечките и го сложили в 14 бр. бели зеблени чувала. Натоварили смления тютюн в колите и се отправили към с. Буковлък. По пътя единият от автомобилите се повредил и групата спрели при неработеща бензиностанция близо до с. Подем, за да прехвърлят чувалите с тютюн в здравия автомобил. В момента на пренатоварване на стоката били забелязани от полицейски служител на РУ на МВР – Долна Митрополия.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Районен съд Плевен.