Климатолог прогнозира 40-градусови жеги в Плевен през лятото

Чак в последната десетдневка на юни очакваме да започне истинското лято

"На 24 май и дните след празника ще вали, на места ще има условия и за градушки. От 20-ина години, през които следя отблизо времето, само няколко пъти не е валяло в Деня на славянската писменост". Това прогнозира климатологът Симеон Матев пред bgfemer.bg.

"В последните дни на май и на 1 юни се очаква да има повече слънце. Но след това се задават нови превалявания, на места с гръмотевични бури. Докъм средата на месеца времето ще е неустойчиво. Чак в последната десетдневка на юни очакваме да започне истинското лято. Дори е възможно за няколко дни страната да бъде обхваната от първата топла вълна за сезона. С тази прогноза навлизаме в сферата на дългосрочните предвиждания, които са с по-голям процент несигурност и са по-скоро ориентировъчни", допълва Матев.

Според повечето анализи на авторитетните метеорологични центрове към момента изглежда по-вероятно лятото у нас да е топло и сухо, с няколко горещи вълни и малко валежи. Такава е и прогнозата на Матев.

"В температурно отношение има основание да смятаме, че юли ще е с температури близки до нормата или над нея. Вероятни са и няколко горещи вълни с температури от 32 до 37 градуса, а в отделни дни и около или дори над психологическата граница от 40 градуса. Такива стойности са възможни в Горнотракийската низина, в областите Русе, Плевен, Сандански, Пловдив. За валежите се очаква да са под обичайното количество за юли", казва още климатологът.